Koersnieuws

100e Giro d’Italia

By on 4 mei 2017

Sardinië is morgen de plaats waar de 100e Giro d’Italia van start gaat, een Giro die bij voorbaat al te boek staat als de mooiste grote ronde van dit jaar. De Ronde van Italië steekt dit jaar de andere 2 rondes naar de kroon met een zeer selectief parcours en een karrevracht aan favorieten en outsiders. Onder hen maar liefst 3 nederlanders die hopen mee te doen om een plek op het podium; Steven Kruijswijk, Bauke Mollema en Tom Dumoulin. Of er inderdaad een nederlander op het podium kan eindigen zal de tijd leren maar de concurrentie is op voorhand moordend met o.a.klasbakken als Nairo Quintana en Vincenzo Nibali aan de start. Steven Kruijswijk heeft vorig jaar echter meer dan bewezen dat niets onmogelijk is.
De 100e Giro start dus op Sardinië, doet de Etna aan op Sicillië om vervolgens via de hak van de laars heel Italië te doorkruisen. Onderweg wordt onder andere een van de zwaarste klimmen van de Apenijnnen beklommen (Blockhaus, 1674 mtr, gemiddeld 7.5% max. 14%), worden in één monsterachtige etappe de Mortirolo, de Stelvio en de Umbrailpass naar Bormio aangedaan, zijn er bijna 70 tijdrit kilometers verdeeld over 2 tijdritten gepland en nog een groot aantal berg- en heuvel etappes. Voor de sprinters blijven er ongeveer 5 kansen op een overwinning over in de vlakke etappes die verdeeld zijn over de gehele ronde.
Zoals gezegd zijn Nairo Quintana en Vincenzo Nibali de grote favorieten voor de eindzege. Quintana is het hele voorjaar al in vorm en won al meerdere korte etappekoersen, Nibali was de eerste maanden nog redelijk onzichtbaar maar won enkele weken geleden wel de Ronde van Kroatië en lijkt langzaam maar zeker in vorm te komen. Wie ik allemaal als outsiders zie laat ik hier in het midden om mijzelf niet in de kaart te laten kijken bij het Giro-spel op mijn werk…

Na het enthousiasme vorig jaar bij de start van de 99e editie in Nederland, lijkt de 100e editie een groot wielerfeest te worden in een land wat ook al 100 jaar absoluut wielergek is. In tegenstelling tot bij de Tour de France staan bij de Giro vooral liefhebbers (tifosi) langs de kant van de weg, waar in Frankrijk meest vakantievierende toeristen de bermen bevolken, meestal niet gehinderd door veel kennis van zaken.
Hoe dan ook, ik kijk vol spanning uit naar de Giro met als enige, maar niet onbelangrijke minpunt dat de rechtstreekse uitzendingen dit jaar niet te volgen zijn op Sporza, waardoor we helaas verstoken blijven van het fantastische commentaar van Michel Wuijts en José de Cauwer….

Mijn favoriet voor de eindzege: Nairo Quintana

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

KOERSNIEUWS

In de categorie Koersnieuws aandacht voor verhalen uit de wereld van de professionals. Over renners en oud-renners, koersen, grote rondes en klassiekers

KOERSNIEUWS
UCI WORLD TOUR 2019
WK WIELRENNEN 2019
ZOEK OP ONDERWERP