KOERSNIEUWS

De dikke zwarte rand van Parijs – Roubaix

By
on
10 april 2018

Een wielerwedstrijd is als het leven; spannend, saai, meeslepend, berustend, succesvol, teleurstellend, hoge bergen – diepe dalen en altijd is de dood maar een oogwenk verwijderd.

Parijs – Roubaix is zonder concurrentie de meest tot verbeelding sprekende eendagswedstrijd ter wereld. De historie (sinds 1896), het parcours, de lengte, de heroïsche winnaars, alles maakt Parijs – Roubaix tot één groot spektakel voor deelnemers en toeschouwers, langs het parcours of voor de buis.
Afgelopen zondag had ik de tv afgestemd op Sporza en terwijl ik ondertussen allerlei andere dingen deed nam ik de wedstrijd tot mij. Op een gegeven moment zei Michel Wuijts dat een renner van Veranda’s Willems-Crelan ten val was gekomen en dat het er ernstig uitzag. Het zou gaan om Michael Goolaerts, 23 jaar en een week eerder nog lange tijd mee in een kopgroep in de Ronde van Vlaanderen.
Even later werden beelden getoond van een jonge man die, vastgeklemd in zijn fiets, op de rug liggend roerloos op de bonkige kasseien lag. Dat beeld toonde gelijk de ernst van de situatie en meteen kreeg ik een raar gevoel in de maag. Hoe zou het zijn als je als familie of vrienden van deze jongens deze beelden tot je zou krijgen vroeg ik mij af en ik hoopte dat men weer snel doorging naar de koers. Wat terstond gebeurde.
Onwillekeurig moest ik terugdenken aan de dag dat ik zelf, out of the blue, van mijn fiets viel op de brug boven het Amsterdam-Rijnkanaal bij Utrecht. Een kort moment van bewustwording gevolgd door een klap op het asfalt. Ik kwam gelukkig na 30 tot 60 seconden weer bij kennis en de rest is geschiedenis, Michael Goolaerts had dat geluk niet, hij werd ter plaatse gereanimeerd en per helikopter afgevoerd naar een ziekenhuis in Lille waar hij dezelfde avond overleed.
Parijs – Roubaix ging gewoon verder want de koers wacht nooit, op niemand. De winnaar en overige renners hoorden pas na de finish wat er was gebeurd met hun collega een paar uur eerder.

Tot afgelopen zondag had ik nog nooit gehoord van Michael Goolaerts van Veranda’s Willems-Crelars. Na het wat googelen bleek hij bezig met zijn eerste Parijs-Roubaix en stond hij te boek als een aimabele goedlachse en getalenteerd coureur. In 2016 had de oud-baanrenner zijn enige profzege tot dan toe behaald in een etappe van de Ronde van Loir et Cher. Het lot bepaalde dat het daar bij zal blijven.
Parijs -Roubaix 2018 zal niet herdacht worden door de fraaie zege van Peter Sagan en de heroïsche vluchtpoging van de Zwitser Silvan Dillier, maar door de veel te vroege dood van Michael Goolaerts.

 

In HP de Tijd van afgelopen maandag schreef journalist en wielerauteur Frank Heinen een geweldig mooie column over deze tragische gebeurtenis getiteld ‘Parijs-Roubaix, het leven tot de dood’

https://www.hpdetijd.nl/2018-04-09/parijs-roubaix-het-leven-tot-de-dood/

 

TAGS
RELATED POSTS
2 Comments
 1. Beantwoorden

  jaap lameris

  6 mei 2018

  Mooie passend foto! Weetje wie de fotograaf is en waar meer te vinden is? Overigens weer genoten van je stuk,

 2. Beantwoorden

  toerkoorts

  10 mei 2018

  Hallo Jaap, ik weet helaas niet wie deze foto heeft gemaakt. Meestal zoek ik op google of creative commons naar gratis afbeeldingen m.b.v. een zoekwoord. Mocht dat niets opleveren dan zoek ik foto’s die wel auteursrechtelijk beschermd zijn maar die ik zelf verder bewerk (een gok, want in principe gerbruik zonder toestemming).

LEAVE A COMMENT

TOERKOORTS
TOERFIETSER

In de categorie Toerfietser staan verhalen en verslagen van de diverse toertochten en meerdaagse tochten die ik met toerclub Swolland heb gemaakt, als ook verslagen van diverse solo (vakantie) fietstochten die ik alleen heb gereden.

TOERFIETSER

TOERFIETSER VOERT HET PELOTON AAN..

TOERFIETSER FOTOGALERIJ
KOERSNIEUWS

In de categorie Koersnieuws aandacht voor verhalen uit de wereld van de professionals. Over renners en oud-renners, koersen, grote rondes en klassiekers

KOERSNIEUWS
WIELERHISTORIE

In de categorie wielerhistorie gaan we niet alleen terug naar het verre en nabije verleden van het wielrennen, maar komt ook de historie van het materiaal aan bod.

WIELERHISTORIE
UCI WORLD TOUR 2019
WK WIELRENNEN 2019
VIDEO: GCN Epic clims ‘Alpe d’Huez’
Toerkoorts steunt:
Toerclub Swolland
GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE SPORT
NTFU
TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Uit liefde voor de stiel..

TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Literaire wielerverhalen..

ZOEK BERICHTEN OP DATUM
december 2022
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
HADEGRO TWEETS
DOCUMENTAIRES

 

Wielrennen is een sport waarin verhalen legendes worden. Er is onnoemlijk veel over geschreven en er is veel over verteld, ook in documentaire vorm.In deze categorie zijn de mooiste wielerdocumentaires van toen en nu verzameld.

 

2 DOC WIELERDOCU’S
VPRO SPORT DOCUMENTAIRES
ANDERE TIJDEN SPORT
REVIEWS

 

In de categorie reviews bespreek ik  zaken die te maken hebben met de wielersport. Dat kan van alles zijn; van mijn eigen materiaal tot boeken, tijdschriften of beeldmateriaal.

VERHALEN

In de categorie Verhalen kan van alles aan bod komen; zowel fiets als niet-fiets gerelateerde onderwerpen, er is tenslotte meer in het leven dan fietsen alleen..

ZOEK OP ONDERWERP