on
1 oktober 2018
In de geschiedenis van het wielrennen zijn veel memorabele gebeurtenissen en grote renners te herdenken. Op veel plaatsen in Europa zijn monumenten opgericht om die gebeurtenissen en personen te herdenken. Grote prestaties, legendarische renners maar ook trieste dieptepunten worden door middel van grote of kleine herdenkingsplaatsen herdacht.
Toerkoorts gaat regelmatig op zoek naar deze monumenten, om het verhaal te vertellen en, waar mogelijk, zelf te voelen waarom het is geplaatst…

DEEL 1 : JAAP EDEN (Haarlem)

Jaap Eden met medailles behangen.
(wikipedia commons)

Jaap Eden wordt algemeen gezien als de eerste grote sportman van Nederland. Bij zijn geboorte in Groningen(1873) overleed zijn moeder, waarna zijn vader niet in staat bleek hem op te voeden. Daarom werd de jonge Eden opgevoed door zijn grootouders in Santpoort (Velsen) waar zij een hotel runden.
Al in zijn jongste jaren deed de jonge Jaap Eden veel aan sport, vooral in de nabijgelegen Kennermerduinen. Hier legde hij de basis voor zijn latere prestaties. Als 16 jarige jongen speelde hij kortstondig voetbal bij de HFC Haarlem, maar al snel werd hij ontdekt als schaatser door Klaas Pander. Net als Pander legde Jaap Eden zich naast het schaatsen ook toe op wielrennen.
In 1893, op 19 jarige leeftijd, werd hij al wereldkampioen schaatsen, een prestatie die hij in 1895 en 1896 herhaalde. Gelijkertijd besloot Jaap Eden zich ook toe te leggen op de wielersport (waarin meer viel te verdienen) en hierin bleek hij net zo succesvol. In 1894 werd hij wereldkampioen op de 10 km en een jaar later op de sprint.

Na al die successen gaf Eden zich meer en meer over aan de geneugten des levens en langzaam maar zeker namen zijn prestaties af. In zijn Parijse tijd zou hij in zijn topjaren zo’n 40.000 gulden per jaar hebben verdiend (een fortuin in die jaren) ruim voldoende om er een exhorbitante levenstijl op na te houden.
Al op jonge leeftijd (51) stierf Jaap Eden echter als een berooid man, om zijn begrafenis te bekostigen moest zijn familie veel van zijn bekers en medailles verkopen om de kosten te kunnen voldoen. Op de Algemene Begraafplaats in Haarlem is een grafmonument opgericht voor Jaap Eden waar hij rust, samen met zijn echtgenoot.
Na zijn dood groeide Jaap Eden postuum uit tot een Nederlands sporticoon en behalve de ijsbaan in Amsterdam werden ook de huidige prijzen voor de sportman, – vrouw-en ploeg van het jaar naar Jaap Eden vernoemd.

Het monument van wit natuursteen staat in Haarlem op de Algemene Begraafplaats aan de Kleverlaan. Vanaf de ingang aan het hoofdpad, achteraan rechts valt de in steen uitgehouwen gestalte met de handen aan het stuur vrij snel op. Aan het stuur hangen een paar schaatsen en een gebeeldhouwde lauwerkrans verwijst naar de behaalde triomfen. Het is pas drie jaar na zijn dood geplaatst, op initiatief van de toentertijd beroemde sportjournalist Leo Lauer. De gedenksteen is gemaakt door August Falise, docent aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Bosch.

Grafmonument Jaap Eden

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

TOERKOORTS
TOERFIETSER

In de categorie Toerfietser staan verhalen en verslagen van de diverse toertochten en meerdaagse tochten die ik met toerclub Swolland heb gemaakt, als ook verslagen van diverse solo (vakantie) fietstochten die ik alleen heb gereden.

TOERFIETSER

TOERFIETSER VOERT HET PELOTON AAN..

TOERFIETSER FOTOGALERIJ
KOERSNIEUWS

In de categorie Koersnieuws aandacht voor verhalen uit de wereld van de professionals. Over renners en oud-renners, koersen, grote rondes en klassiekers

KOERSNIEUWS
WIELERHISTORIE

In de categorie wielerhistorie gaan we niet alleen terug naar het verre en nabije verleden van het wielrennen, maar komt ook de historie van het materiaal aan bod.

WIELERHISTORIE
UCI WORLD TOUR 2019
WK WIELRENNEN 2019
VIDEO: GCN Epic clims ‘Alpe d’Huez’
Toerkoorts steunt:
Toerclub Swolland
GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE SPORT
NTFU
TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Uit liefde voor de stiel..

TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Literaire wielerverhalen..

ZOEK BERICHTEN OP DATUM
december 2022
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
HADEGRO TWEETS
DOCUMENTAIRES

 

Wielrennen is een sport waarin verhalen legendes worden. Er is onnoemlijk veel over geschreven en er is veel over verteld, ook in documentaire vorm.In deze categorie zijn de mooiste wielerdocumentaires van toen en nu verzameld.

 

2 DOC WIELERDOCU’S
VPRO SPORT DOCUMENTAIRES
ANDERE TIJDEN SPORT
REVIEWS

 

In de categorie reviews bespreek ik  zaken die te maken hebben met de wielersport. Dat kan van alles zijn; van mijn eigen materiaal tot boeken, tijdschriften of beeldmateriaal.

VERHALEN

In de categorie Verhalen kan van alles aan bod komen; zowel fiets als niet-fiets gerelateerde onderwerpen, er is tenslotte meer in het leven dan fietsen alleen..

ZOEK OP ONDERWERP