GRAN FONDO HANZE
Een tocht langs de IJssel en Hanzesteden
Laten we vandaag eens beginnen met een stukje geschiedenis in een notedop;
Aan het begin van de 12e eeuw ontstond er aan de Oostzee, vanuit een grote groep rondreizende Duitse kooplieden, een machtig handelsverbond tussen steden in geheel noord en oost Europa. Elke zichzelf respecterende stad, vaak strategisch gelegen aan een rivier of zee, wilde lid zijn van dit Hanzeverbond (Hansa = groep).
In de 14e en 15e eeuw groeide het Hanzeverbond uit tot een stevig economisch handelsblok en de deelnemende steden beleefden in die tijd hoogtijdagen.Het Duitse Lübeck was vanaf het begin de ‘hoofdstad’van het Hanzeverbond.
Vanaf het einde van de 13e eeuw werden ook steeds meer Nederlandse steden lid van het Hanzeverbond waaronder ook Zwolle, Hattem, Deventer, Zutphen en Doesburg en net als al die andere steden leverde het deze steden veel rijkdom op. Vooral door de handel met buitenlandse steden als Brugge, Londen en natuurlijk de Duitse en Scandinavische steden.
Na 1580 kalverde de macht van Hanzeverbond, o.a. door oorlogen en veranderende verhoudingen echter relatief snel af en na 1669 werden geen officiële bijeenkomsten tussen de deelnemende steden meer georganiseerd.
In de tweede helft van de 20e eeuw werd het Hanzeverbond, vooral vanuit een toeristisch oogpunt, nieuw leven ingeblazen. In 1980, tijdens de viering van het 750 jarig bestaan van Zwolle als stad kwamen vele oud Hanzesteden in Zwolle bijeen. Vanaf dat moment zijn er ook weer regelmatig bijeenkomsten tussen de aangesloten Hanzesteden.
Het is 09:00 uur op het manifestatieterrein op het Rodetorenplein in Zwolle, vanaf waar op 2e paasdag de Gran Fondo Hanze van start gaat. Maar liefst 21 Swolland leden geven op deze fraaie ochtend acte de présence om deel te nemen aan deze thema toertocht langs een aantal voormalige Hanzesteden.
De Gran Fondo serie bestaat uit een groot aantal fietstoertochten met een thematisch karakter, georganiseerd door NL Tour Rides.
Vorig jaar reden we met een behoorlijke Swolland delegatie al eens de
Gran Fondo Rosa (geïnspireerd op de Giro d’Italia) en dit jaar was het dus de beurt aan de Gran Fondo Hanze, want wat is er nu mooier om met onze Zwolse fietsclub te kunnen starten voor een ‘historical ride’ vanaf het plein dat voor Zwolle zo belangrijk was ten tijde van het Hanzeverbond…
Enige maanden geleden waren het 3 Hanzen ( what’s in a name) binnen Swolland, Hans K., Hans M., en Hans d.G. die het idee voor het rijden van deze tocht binnen de club lanceerden en uiteindelijk dus 19 medeleden zagen aansluiten. Helaas moest Arnold van B. op het laatst afzeggen vanwege ziekte en dus verzamelden zich 21 personen voor de 120 km lange tocht met Zutphen als keerpunt.
Onder prima omstandigheden (de warmste paasdag sinds het begin van de waarnemingen) fietste ik richting het Rodetorenplein waar ik al een behoorlijk aantal Swolland shirts ontwaarde en nadat ik de fiets in de bewaakte stalling had gezet spoedde ik mij naar de Swolland team tafel alwaar captain Hans K. de consumptiebonnen en stuurplaatjes uitdeelde.
Ondanks dat het niet extreem druk was heerste er toch al een gezellige sfeer onder het wakend oog van onze aloude Peperbus…
Na de koffie en een fotoshoot door de organisatie konden we op pad, de andere Hanzesteden tegemoet.
Vanaf het Rodetorenplein verlieten we Zwolle in twee groepjes richting de IJssel om vervolgens via de uiterwaarden bij Hanzestad Hattem richting de IJsseldijk te fietsen, vanzelfsprekend geen onbekend terrein voor ons Zwollenaren…
Tot aan die andere grote Hanzestad aan de IJssel, Deventer, volgden we alleen diezelfde IJsseldijk. In Deventer was de eerste verzorgingspost opgesteld en daar maakten we dankbaar gebruik van.
Inmiddels waren de temperaturen al lekker opgelopen en zij die nog overtollige kledingstukken aan hadden waren blij dat ze zich er hier van konden ontdoen.
Na een korte stop stapten we snel weer op en vervolgden onze weg via het landschappelijk mooiste gedeelte van de tocht, tussen Deventer en Zutphen.
Net onder Zutphen passeerden we voor de tweede keer de IJssel waarna we dwars door Zutphen doorfietsten richting Gorssel waar we bij restaurant Loetje het terras opzochten voor de koffie. Op dat moment hadden we al ruim 70 km op de teller staan.
Bij Loetje zou er volgens kenners erg goede biefstuk geserveerd worden. Wij hielden het bij appeltaart en die was niet heel bijzonder. Bijzonder duur wel…
Na het afrekenen, dat per tafel werd geregeld (hetzij cash, hetzij via een moderner ’tikkie’) vertrokken we voor de laatste 45 km.
Via opnieuw Deventer, Olst en Wijhe fietsten we weer terug naar Zwolle. 45 km samengevat in 12 woorden… en dat komt omdat de route (al vanaf Zutphen) eigenlijk niet heel mooi was. Veel stedelijk gebied en landschappelijk oninteressant. Het is begrijpelijk dat vanuit het oogpunt van het thema Hanzesteden Zutphen en Deventer aangedaan werden maar er zijn vele andere varianten rond deze plaatsten te verzinnen om de route fraaier te maken zonder afbreuk te doen aan het thema, een gemiste kans.
In Deventer verloren wij Loes, die er voor koos om met de trein verder te gaan nadat ze al meerdere keren werd geplaagd door een zadel dat niet wilde blijven zitten. Bij terugkomst op het Rodetorenplein werden we weer door haar verwelkomt. Voor we daar aankwamen werden we via een vrij onlogische route richting binnenstad geleid. Ook hier kan de organisatie nog vele verbeteringen aan brengen. Wellicht moeten ze hun oor te luister leggen bij toerclub Swolland, waar de kennis m.b.t. routes in de ruime omgeving van Zwolle aanwezig is.
Bij Loetje zou er volgens kenners erg goede biefstuk geserveerd worden. Wij hielden het bij appeltaart en die was niet heel bijzonder. Bijzonder duur wel…
Bij het passeren van de finishstraat, opnieuw onder wakend oog van de Peperbus, werd ons een medaille uitgereikt waarna we weer konden plaats nemen aan onze teamtafel.
Mede dankzij onze captain, die voor ons een extra Zwölsch biertje had geregeld, konden we onder de stralende zon nog even nagenieten van de afterparty. Als Zwollenaren moesten we ons nog even extra laten gelden bij de ‘wedstrijd’ om het Zwölsch bier pakket , dat wij na gezamenlijke inspanning met glans wisten te winnen. Hierbij bleek dat er binnen Swolland niet alleen op redelijk niveau gefietst word, maar dat er ook behoorlijk gefeest, gezongen en gelald kan worden. Niet in het minst dankzij de aanwezige Swolladies. Zelfs een heuse polonaise ontbrak niet.
Al met al werd het nog even heel gezellig in het ‘Swolland kwartier’ op het Rodetorenplein in de Hanzestad Zwolle, na een tocht die qua route wat tegenviel maar dankzij het fraaie weer en goede gezelschap toch weer een mooie fietsdag opleverde.