Reviews

GEBRUIKSTEST: Garmin Edge 1000 GPS

By on 22 januari 2016

Kunnen jullie je het nog herinneren? Je fietste een stukje in het rond op een mooie voorjaarsdag op je racefietsje, in een gebied dat je niet op je broekzak kende. Om de haverklap moest je even stoppen bij een ANWB-paddenstoel of informatiebord om te kijken welke kant je nu weer op moest als je op een kruispunt van fietspaden was aangekomen. Hoeveel tijd kostte dat op een dag en hoe vaak haalde je dat toch even uit het ritme (soms was het natuurlijk ook weleens fijn om even te kunnen stoppen…).
Sinds de komst van de fiets gps hoeven bovengenoemde situaties niet meer voor te komen, tenzij je het wel relaxed vindt om bij elke paddenstoel te stoppen. De fiets gps heeft de wereld en de mogelijkheden van de recreatieve fietser ruim groter gemaakt.
Wat is het toch mooi om je te laten leiden door je gps op weg naar onbekende oorden of met een eigengemaakte route te genieten van een mooi rondje in de wijde omgeving.

Ik ben inmiddels al aan mijn 4e gps toe. Niet omdat de eerste 3 zo slecht waren maar omdat ik niet gauw tevreden ben met een bepaald apparaat en ook erg gevoelig ben voor nieuwere uitgaven met nog meer opties. Altijd was mijn gps een Garmin, de marktleider op het gebied van gps.
Op voorspraak van de gps-goeroe binnen onze fietsclub kocht ik destijds mijn eerste gps en wat was het een ontdekking. In het begin was het nog behoorlijk ingewikkeld om er mee om te gaan maar al doende werd er geleerd, al moet ik zeggen dat ik het nog lang niet helemaal onder de knie heb.
Sinds ruim een jaar ben ik in het bezit van de Garmin Edge 1000, het topmodel voor de sportieve fietser en het is een apparaat wat ik niet meer wil missen, daarom vandaag een gebruikstest van dit mooie apparaatje.

Ik kocht mijn Edge 1000 destijds, als een van de eersten, in de webshop van Van Bon in Apeldoorn, jawel dé van Bon. Omdat ik had voor ingeschreven op het nieuwe model genoot ik van een vroege vogel korting van 100 euro. Gelijk al een goed begin dus.
De Edge 1000 is een dunne gps in de vorm van een mobieltje maar met veel, heel veel mogelijkheden. Zo is het mogelijk om een cadans sensor, een wattagemeter en een snelheidssensor geheel draadloos te koppelen, is er wifi en Bluetooth aan boord en kan met een speciale sensor ook contact gemaakt worden met de Shimano Di2 apparatuur waardoor het mogelijk wordt om de gekozen tandwielverhouding zichtbaar te maken op de Edge.
Buiten al deze mogelijkheden is de bediening van de Edge prettig en, na enige oefening, niet moeilijk. Het geheel werkt met een touchscreen en doet dat probleemloos. Ook onder het rijden gaat de bediening soepel en ik weet zeker dat als ik de Edge een jaar eerder had gehad, ik niet in Limburg achter op een geparkeerde auto was gefietst doordat ik zat te hannesen met mijn vorige gps.
Alle schermen op de Edge zijn naar eigen wens in te delen en het is zelfs mogelijk om meerdere profielen voor verschillende fietsen te maken. Waardoor wisselen tussen b.v. je racefiets en je ATB-instellingen met een simpel tikje van je vinger geregeld is.
Behalve routering, is het ook mogelijk tegen jezelf of anderen te fietsen met behulp van virtuele tegenstanders. Ook kun je het apparaat opdracht geven om een rondje van een bepaalde afstand te berekenen vanaf het punt waar je op dat moment staat. Super.

NAV_GnZE1A-sw-il garmin-edge-1000-gps-hr-bundel_256_2

Met behulp van de speciaal ontwikkelde mount is de Edge simpel vast te zetten op het stuur van je fiets en deze zit dan gelijk stevig vast en gestroomlijnd in lijn met de stuurpen. Met behulp van een optionele sensor om de as van het voorwiel is het mogelijk om de snelheid zeer nauwkeurig te meten zonder de haperingen van wegvallende satellietsignalen in b.v. bosgebieden.
Na het eerste jaar ben ik bijzonder tevreden over mijn Garmin Edge 1000 die mij tot nu toe op geen enkel punt heeft teleurgesteld, nou ja ééntje dan en dat is de interne batterij die, vooral bij gebruik van veel opties, vrij snel (150 km) weer opgeladen moet worden. Maak je veel lange tochten dan is het aan te raden een losse powerbank mee te nemen in het zadeltasje. Voorlopig echter zal ik mijn Edge 1000 niet zo heel snel inruilen. Of is er al een nieuw model…?

Gekocht bij: van Bon Apeldoorn
Prijs: 409,95 euro
Gebruiksjaren: 1,5
Beoordeling: 9,5

 

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

REVIEWS

 

In de categorie reviews bespreek ik  zaken die te maken hebben met de wielersport. Dat kan van alles zijn; van mijn eigen materiaal tot boeken, tijdschriften of beeldmateriaal.

ZOEK OP ONDERWERP