Toerfietser

-1 in de Sahara

By on 13 januari 2013

Zaterdagochtend, als ik uit mijn slaapkamerraam kijk zie ik grote vochtige sneeuwvlokken vrolijk naar beneden dwarrelen terwijl de achterbuurman (iets minder vrolijk zijn autoruiten schoon krabt.
Het is ineens winter in ons land, niet mijn favoriete jaargetijde wat fietsen betreft.

Op vrijdagochtend heb ik mijn MTB opgehaald bij de rijwielhersteller nadat die er een nieuwe body en achter derailleur heeft opgezet, dus aan het materiaal kan het niet meer liggen….hoop ik.
Voor vandaag staat er een gecombineerde weg/bos tocht gepland van een kleine 80 kilometer richting de Lemelerberg en Sahara, ondanks de kou zijn 8 mannen onder de klamme lappen vandaan gekomen om mee te fietsen.
Om half 10 precies vertrekken we in zuidoostelijke richting. De sneeuwvlokken hebben inmiddels plaats gemaakt voor een flauw zonnetje en omdat er niet heel veel wind staat is het best aangenaam fietsen. Alleen mijn voeten denken daar anders over en als vanouds zijn die binnen een half uur steenkoud, ondanks mijn Sealskinz sokken en gevoerde overschoenen.
Via Hoonhorst en enkele bospaden ter hoogte van Dalfsen komen we al gauw aan bij de Lemelerberg waar 6 mannen de MTB route gaan doen en Ruud W. en ik doorfietsen richting het bosgebied ten oosten van Ommen. Via het fietspad onderlangs de Lemelerberg en de Nieuwebrug fietsen we de Zeesser bossen in waar een lastig klimmetje ons bij de uitkijktoren brengt. Afwisselend fietsen we door mul zand (met alle gevolgen van dien) en smalle met wortels bekleedde paden, ondertussen merk ik dat ik nog steeds problemen heb met de aandrijving van mijn fiets en op advies van Ruud schakel ik voor op het grote blad waarna het een stuk beter gaat. Waarschijnlijk moeten ook de tandwielen en ketting nog vervangen worden.
Bij de Sahara, een zandverstuiving ten zuidoosten van Ommen worden nog een paar actiefoto’s geschoten alvorens we koers zetten richting de koffiestop bij De Nieuwebrug.

NA 45 kilometer komen we aan bij de Nieuwebrug en als we het warme etablissement betreden zien we dat de groep van 6, die we bij de Lemelerberg het bos in hebben gestuurd er schijnbaar met 9 weer uitgekomen zijn….
Aan de grote tafel zitten, naast ‘onze’ groep, ook nog Jan C. , Herman v.d. W. en Peter de V.
De laatste 3 hebben een plaatselijk MTB parcours afgelegd en waren ook aan wat warmte en genot toe.
Als de warme chocomel met appelgebak zijn geserveerd warm ik eerst even mijn door en door koude tenen….heerlijk dat gevoel als ze deel uit gaan maken van mijn totale bloedsomloop !
Ondertussen helpt Ruud Arnold van B. met zijn GPS, Arnold is al de hele weg bezig om zijn kaartmateriaal in beeld te krijgen, na de interventie van Ruud is het euvel snel geklaard en kan ook Arnold de weg weer vinden.
Terwijl wij nog een tweede bakkie bestellen is Wim H. al zichtbaar ongeduldig en wil weer op pad, dus snel slobberen Ruud en ik het tweede bakkie weg zodat we kunnen.
Via de oever van de Regge fietsen we richting Vilsteren maar dit gaat alleszins vanzelf omdat de gemeente Ommen in de bossen ter plaatse bezig is met de aanleg van ‘who knows what’ en ons laten ploeteren door blubber, leem en andere prut. Via via komen we toch op de asfaltweg naar Vilsteren in welk dorp we nog een leuk stukje single track krijgen voorgeschoteld.

Na Vilsteren gaat langzaam maar zeker de Turbo erop bij de mannen die op kop fietsen en met de weinige wind in de rug lopen de snelheden op tot boven de 30 km/h.
Via de stuw bij Oudleusen en Dalfsen komen we uit op de zuidelijke Vechtdijk om vervolgens via Berkum weer uit te komen bij ons thuishonk De Vrolijkheid.
Daar drinken we met drie man nog even een hersteldrankje en genieten na van de mooie tocht. Na een kwartiertje krijgen we nog gezelschap van niemand minder dan Jan ‘Onassis’ Schotman met zijn lieftallige echtgenote die samen een tochtje naar Baarlo hadden gemaakt. De nieuwe bijnaam van Jan heeft ie verdiend op basis van zijn eigen mededeling dat ie twee nieuwe Cannondale MTB’s heeft aangeschaft.
Met die wetenschap gaat ieder zijns weegs in afwachting van nieuwe avonturen op de fiets !

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

TOERFIETSER

In de categorie Toerfietser staan verhalen en verslagen van de diverse toertochten en meerdaagse tochten die ik met toerclub Swolland heb gemaakt, als ook verslagen van diverse solo (vakantie) fietstochten die ik alleen heb gereden.

TOERFIETSER

TOERFIETSER VOERT HET PELOTON AAN..

TOERFIETSER FOTOGALERIJ

Deze diashow vereist JavaScript.

Toerclub Swolland
NTFU
TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Uit liefde voor de stiel..

TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Literaire wielerverhalen..

REACTIES VAN BEZOEKERS
ZOEK OP ONDERWERP