Wieler docu's

A Sunday In Hell(Parijs-Roubaix 1976)

By
on
22 april 2017

Een van de meest tot de verbeelding sprekende voorjaarklassiekers is ongetwijfeld Parijs-Roubaix. Het jaarlijkse gevecht over de vele kasseienstroken en finish op de wielerbaan in Roubaix zijn voor miljoenen wielerliefhebbers een ‘must see’. Het is de laatste vlakke klassieker alvorens het peloton de Waalse en Limburgse heuvels op zoekt en vervolgens een start maakt met de (grote) etappekoersen.
Parijs-Roubaix werd voor het eerst gereden in 1896 en gewonnen door de Duitser Josef Fischer. In die eerste edities werd de wedstrijd verreden achter gangmakers en pas vanaf 1901 verdwenen de motoren uit de wedstrijd. Sinds 1919, na de eerste wereldoorlog, heeft de wedstrijd de bijnaam ‘Hel van het Noorden’. Een journalist die de wedstrijd dat jaar, in het door het enorme oorlogsgeweld verwoeste Franse land volgde, was zo onder de indruk dat hij voor het eerst deze heroïsche omschrijving voor de wielerwedstrijd gebruikte.
In 1964 was Peter Post de eerste Nederlander die Parijs-Roubaix wist te winnen, na hem wisten ook Jan Jansen (1967), Jan Raas (1982), Hennie Kuiper (1983), Servais Knaven (2001) en Niki Terpstra (2014) de koningin onder de klassiekers te winnen.

De belangrijkste kasseienstroken in het parcours zijn:
Het bos van Wallers-Arenberg (2.4 km)
Mons-en Pavele (3.0 km)
Carrefour de L’Arbre (2.1 km)

2 renners wisten de wedstrijd 4x te winnen; Roger de Vlaeminck en Tom Boonen, beiden uit België. Uit dat land komen ook nog Gaston Rebry, Rik van Looy, Eddy Merckx en Johan Museeuw die het tot 3 overwinningen brachten, net als de Fransman Oscar Lapize, de Italiaan Fransesco Moser en de Zwitser Fabian Cancellara.
Twee eken geleden was het opnieuw een Belg die Parijs-Roubaix wist te winnen, olympisch kampioen Greg van Avermaet. Daarmee bracht het totale aantal overwinningen voor België op 56, een keer zoveel dan runner-up Frankrijk (28).

In 1976 werd een anderhalf uur durende documentaire-film over deze wielerwedstrijd gemaakt door de Deen Jorgen Leth met daarin het wedstrijdverloop van de start in Parijs tot en met de finish in Roubaix. De film laat een prachtig sfeerbeeld van het wielrennen in de zeventiger jaren zien, zowel de beleving van de renners als die van begeleiders en fans wordt in beeld gebracht:

TAGS
RELATED POSTS
2 Comments
  1. Beantwoorden

    Henk

    22 april 2017

    mooie film; herkenbare fietsen en kledij uit die tijd. Alles zonder helm!!

LEAVE A COMMENT

TOERKOORTS
TOERFIETSER

In de categorie Toerfietser staan verhalen en verslagen van de diverse toertochten en meerdaagse tochten die ik met toerclub Swolland heb gemaakt, als ook verslagen van diverse solo (vakantie) fietstochten die ik alleen heb gereden.

TOERFIETSER

TOERFIETSER VOERT HET PELOTON AAN..

TOERFIETSER FOTOGALERIJ
KOERSNIEUWS

In de categorie Koersnieuws aandacht voor verhalen uit de wereld van de professionals. Over renners en oud-renners, koersen, grote rondes en klassiekers

KOERSNIEUWS
WIELERHISTORIE

In de categorie wielerhistorie gaan we niet alleen terug naar het verre en nabije verleden van het wielrennen, maar komt ook de historie van het materiaal aan bod.

WIELERHISTORIE
UCI WORLD TOUR 2019
WK WIELRENNEN 2019
VIDEO: GCN Epic clims ‘Alpe d’Huez’
Toerkoorts steunt:
Toerclub Swolland
GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE SPORT
NTFU
TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Uit liefde voor de stiel..

TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Literaire wielerverhalen..

ZOEK BERICHTEN OP DATUM
december 2022
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
HADEGRO TWEETS
DOCUMENTAIRES

 

Wielrennen is een sport waarin verhalen legendes worden. Er is onnoemlijk veel over geschreven en er is veel over verteld, ook in documentaire vorm.In deze categorie zijn de mooiste wielerdocumentaires van toen en nu verzameld.

 

2 DOC WIELERDOCU’S
VPRO SPORT DOCUMENTAIRES
ANDERE TIJDEN SPORT
REVIEWS

 

In de categorie reviews bespreek ik  zaken die te maken hebben met de wielersport. Dat kan van alles zijn; van mijn eigen materiaal tot boeken, tijdschriften of beeldmateriaal.

VERHALEN

In de categorie Verhalen kan van alles aan bod komen; zowel fiets als niet-fiets gerelateerde onderwerpen, er is tenslotte meer in het leven dan fietsen alleen..

ZOEK OP ONDERWERP