KOERSNIEUWS

Amstel Gold Race

on
16 april 2016

Herman Krott overleed op 20 oktober 2010. Deze aimabele Amsterdammer stond in 1966 aan de wieg van de Amstel Gold Race. In die jaren was hij ploegleider van de Amstel Bier wielerploeg, toendertijd behorend tot de wereldtop en een ploeg die grote namen als Joop Zoetemelk, Gerrie Knetemann, Gertjan Theunisse, Leo van Vliet en Fedor den Hertog voortbracht.
Als ploegleider had Krott een droom; het organiseren van een heuse wielerklassieker in Nederland, een klassieker die uiteindelijk moest kunnen wedijveren met de grote eendagswedstrijden als de Ronde van Vlaanderen, Milaan-San Remo en andere voorjaarsklassiekers.

In eerste instantie was het de bedoeling om van Amsterdam (de thuisstad van Krott en Amstel) naar Maastricht te rijden, maar de vele bruggen en andere obstakels maakte dit onmogelijk en daarom startte de eerste AGR in Breda en eindigde in het Zuid-Limburgse Meerssen. Deze eerste editie werd gewonnen door de Fransman Jean Stablinski, hij verdiende daarmee een exclusieve gouden ring in de vorm van een Amstel biertonnetje…
In de daarop volgende jaren werd het parcours vele malen verlegd en ook de start-en aankomstplaatsten wisselden nogal eens waardoor het erg lang duurde alvorens de Amstel Gold Race een definitieve plek vond in de lijst met klassiekers.
Het huidige parcours start in Maastricht en kronkelt 240 km lang door de Zuid Limburgse heuvels waarbij kuitenbijters als de Cauberg, Gulpenerberg en Eyserbosweg meerdere malen moeten worden beklommen. De finish ligt tegenwoordig ongeveer 2 kilometer na de top van de Cauberg.

Tegenwoordig maakt de AGR deel uit van de UCI World Tour en vormt de laatste jaren de opening van het heuvel-drieluik AGR-Waalse Pijl-Luik Bastenaken Luik. Deze drieluik sluit het klassieke voorjaar af waarna het peloton zich opmaakt voor de meerdaagse ronde wedstrijden.

Herman Krott was tot zijn dood in 2010, ook toen hij niet meer als westrijdleider actief was, bij elke editie als eregast aanwezig. Tegenwoordig is zijn voormalige Amstel Bier pupil Leo van Vliet toerleider van de Amstel Gold Race.

Record winnaars:

Jan Raas (NL) 5x (1977 , 1978 , 1979 , 1980 en 1982)
Philippe Gilbert (B) 3x (2010 , 2011 en 2014)
Eddie Merckx (B) 2x (1973 en 1975)
Gerrie Knetemann (NL) 2x (1974 en 1985)
Rolf Järmann (Zwi) 2x (1993 en 1998)

AMSTEL GOLD RACE 1966 – 2011 (YOU TUBE LIJST)

Bronnen:

Wikipedia
Amstel Gold Race

TAGS
RELATED POSTS
2 Comments
 1. Beantwoorden

  Ruud

  16 april 2016

  Hans,

  Wederom een stuk met leuke informatie. Meteen zat ik te denken om dit drie luik als clubrit te gaan rijden. Dus hotelletje in Z-Limburg en dan deze drie tochten rijden. Per verschillende afstanden.

  Dus hop,hop, trainen en volgend jaar mee op pad.

  Is dit een idee om uit te werken????

  Grt, Ruud.

 2. Beantwoorden

  Hans de Groot

  3 november 2016

  Lijkt je dit nog steeds een goed plan voor 2017 Ruud?

LEAVE A COMMENT

TOERKOORTS
TOERFIETSER

In de categorie Toerfietser staan verhalen en verslagen van de diverse toertochten en meerdaagse tochten die ik met toerclub Swolland heb gemaakt, als ook verslagen van diverse solo (vakantie) fietstochten die ik alleen heb gereden.

TOERFIETSER

TOERFIETSER VOERT HET PELOTON AAN..

TOERFIETSER FOTOGALERIJ
KOERSNIEUWS

In de categorie Koersnieuws aandacht voor verhalen uit de wereld van de professionals. Over renners en oud-renners, koersen, grote rondes en klassiekers

KOERSNIEUWS
WIELERHISTORIE

In de categorie wielerhistorie gaan we niet alleen terug naar het verre en nabije verleden van het wielrennen, maar komt ook de historie van het materiaal aan bod.

WIELERHISTORIE
UCI WORLD TOUR 2019
WK WIELRENNEN 2019
VIDEO: GCN Epic clims ‘Alpe d’Huez’
Toerkoorts steunt:
Toerclub Swolland
GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE SPORT
NTFU
TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Uit liefde voor de stiel..

TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Literaire wielerverhalen..

ZOEK BERICHTEN OP DATUM
september 2022
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
HADEGRO TWEETS
DOCUMENTAIRES

 

Wielrennen is een sport waarin verhalen legendes worden. Er is onnoemlijk veel over geschreven en er is veel over verteld, ook in documentaire vorm.In deze categorie zijn de mooiste wielerdocumentaires van toen en nu verzameld.

 

2 DOC WIELERDOCU’S
VPRO SPORT DOCUMENTAIRES
ANDERE TIJDEN SPORT
REVIEWS

 

In de categorie reviews bespreek ik  zaken die te maken hebben met de wielersport. Dat kan van alles zijn; van mijn eigen materiaal tot boeken, tijdschriften of beeldmateriaal.

VERHALEN

In de categorie Verhalen kan van alles aan bod komen; zowel fiets als niet-fiets gerelateerde onderwerpen, er is tenslotte meer in het leven dan fietsen alleen..

ZOEK OP ONDERWERP