Koersnieuws

Amstel Gold Race

By on 16 april 2016

Herman Krott overleed op 20 oktober 2010. Deze aimabele Amsterdammer stond in 1966 aan de wieg van de Amstel Gold Race. In die jaren was hij ploegleider van de Amstel Bier wielerploeg, toendertijd behorend tot de wereldtop en een ploeg die grote namen als Joop Zoetemelk, Gerrie Knetemann, Gertjan Theunisse, Leo van Vliet en Fedor den Hertog voortbracht.
Als ploegleider had Krott een droom; het organiseren van een heuse wielerklassieker in Nederland, een klassieker die uiteindelijk moest kunnen wedijveren met de grote eendagswedstrijden als de Ronde van Vlaanderen, Milaan-San Remo en andere voorjaarsklassiekers.

In eerste instantie was het de bedoeling om van Amsterdam (de thuisstad van Krott en Amstel) naar Maastricht te rijden, maar de vele bruggen en andere obstakels maakte dit onmogelijk en daarom startte de eerste AGR in Breda en eindigde in het Zuid-Limburgse Meerssen. Deze eerste editie werd gewonnen door de Fransman Jean Stablinski, hij verdiende daarmee een exclusieve gouden ring in de vorm van een Amstel biertonnetje…
In de daarop volgende jaren werd het parcours vele malen verlegd en ook de start-en aankomstplaatsten wisselden nogal eens waardoor het erg lang duurde alvorens de Amstel Gold Race een definitieve plek vond in de lijst met klassiekers.
Het huidige parcours start in Maastricht en kronkelt 240 km lang door de Zuid Limburgse heuvels waarbij kuitenbijters als de Cauberg, Gulpenerberg en Eyserbosweg meerdere malen moeten worden beklommen. De finish ligt tegenwoordig ongeveer 2 kilometer na de top van de Cauberg.

Tegenwoordig maakt de AGR deel uit van de UCI World Tour en vormt de laatste jaren de opening van het heuvel-drieluik AGR-Waalse Pijl-Luik Bastenaken Luik. Deze drieluik sluit het klassieke voorjaar af waarna het peloton zich opmaakt voor de meerdaagse ronde wedstrijden.

Herman Krott was tot zijn dood in 2010, ook toen hij niet meer als westrijdleider actief was, bij elke editie als eregast aanwezig. Tegenwoordig is zijn voormalige Amstel Bier pupil Leo van Vliet toerleider van de Amstel Gold Race.

Record winnaars:

Jan Raas (NL) 5x (1977 , 1978 , 1979 , 1980 en 1982)
Philippe Gilbert (B) 3x (2010 , 2011 en 2014)
Eddie Merckx (B) 2x (1973 en 1975)
Gerrie Knetemann (NL) 2x (1974 en 1985)
Rolf Järmann (Zwi) 2x (1993 en 1998)

AMSTEL GOLD RACE 1966 – 2011 (YOU TUBE LIJST)

Bronnen:

Wikipedia
Amstel Gold Race

TAGS
RELATED POSTS
2 Comments
 1. Beantwoorden

  Ruud

  16 april 2016

  Hans,

  Wederom een stuk met leuke informatie. Meteen zat ik te denken om dit drie luik als clubrit te gaan rijden. Dus hotelletje in Z-Limburg en dan deze drie tochten rijden. Per verschillende afstanden.

  Dus hop,hop, trainen en volgend jaar mee op pad.

  Is dit een idee om uit te werken????

  Grt, Ruud.

 2. Beantwoorden

  Hans de Groot

  3 november 2016

  Lijkt je dit nog steeds een goed plan voor 2017 Ruud?

LEAVE A COMMENT

KOERSNIEUWS

In de categorie Koersnieuws aandacht voor verhalen uit de wereld van de professionals. Over renners en oud-renners, koersen, grote rondes en klassiekers

KOERSNIEUWS
UCI WORLD TOUR 2019
WK WIELRENNEN 2019
ZOEK OP ONDERWERP