Toerfietser

Arnold’s Rondje Harderwijk

By on 7 april 2014

Met 3 man zitten we onder een schamel zonnetje op het terras van Krisman bij het Engelse Werk in Zwolle. Een oudere dame complimenteert ons met onze Swolland outfit en voor ons staat een glas heerlijk helder Heineken. Je kunt het slechter treffen, nou ja…misschien had de vriendelijke dame een jaar of veertig jonger mogen zijn.
Arnold van B., Hans M en ondergtekende zijn even aan het herstellen van een enerverende tocht richting Harderwijk die we net hebben beeindigd.

Omdat Ruud W. weer eens op vakantie was moest de route dit keer uit de koker van Arnold komen en hij had gekozen voor een route van ongeveer 115 km over de Veluwe naar Harderwijk en via Elburg weer terug.
8 mannen vertrokken die ochtend onder een bewolkte hemel bij de Vrolijkheid om via de buitenwijken van Zwolle koers te zetten naar de natuurlijke grens tussen Overijssel en Gelderland, de IJssel.
Onze gewaardeerde voorzitter Gerard N. reed slechts een gedeelte mee in verband met andere verplichtingen die middag, wel reed hij op een hele stoere fiets, een in volledig carbon uitgevoerde BeOne. Deze had hij op proef nadat zijn oude fiets een beetje was overleden aan een ‘bracket-infarct’.
Verder waren nog van de partij; Willem, Arjen, Hans K.en Ted terwijl we onderweg ook nog gezelschap kregen van Bennie vd B.
Arnold had de route zo gemaakt dat we niet al te veel last zouden krijgen van smalle fietspaden en dus lekker door konden fietsen…….
Op de al even bekende als beruchte Zuidweg werd dit door de heren gelijk in praktijk gebracht en met een max van ca. 43 km vlogen we daar over heen. Dat zijn toch eigenlijk geen snelheden voor een toerfietser.

Vervolgens ging het door richting Tongeren en Epe. Hier ergens ging er iets mis met de route omdat we uitkwamen op een breed zandpad waardoor we moesten afwijken van de route. Even verder op konden we via een smal fietspad wel weer op de route uitkomen maar het overwicht van Arnold was nog niet zodanig dat er geluisterd werd en zodoende kregen  we een kleine 8 kilometer extra voor de kiezen.
Via Vierhouten en Elspeet gingen we verder waarbij nog wel vermeld moet worden dat we na Elspeet opnieuw voor een onverharde weg uitkwamen, dit kon echter zonder extra kilometers hersteld worden. Voor Bennie wel het sein om weer alleen verder te fietsen. Gerard was toen al afgehaakt.
Na nog wat omzwervingen en toch ook wel een aantal fietspaden kwamen we uit bij het het Beekhuizer zand. Hier besloot Hans K. nog even het gas er op te gooien waarna we konden uitrijden richting de boulevard van Harderwijk waar de koffie wachtte. Terwijl ik de heerlijke appeltaart wegwerk leert een blik op mijn Garmin device dat de gemiddelde snelheid toch wel behoorlijk boven het SSOP gemiddelde ligt, vandaar die zware benen…

Na een halfuurtje gaan we weer te paard en ik ben benieuwd hoe de heren zich op de terugweg zullen gedragen. De eerste kilometers wordt de toon gelijk gezet want meerdere keren is er enige discussie over de te fietsen route. Nog voor we Harderwijk uit zijn zijn er de eerste tekenen van ‘muiterij’ als Arjen en Willem rechtdoor willen waar Arnold toch duidelijk aangeeft dat we rechtsaf moeten. Uiteindelijk kiezen de beide mannen eieren voor hun geld en keren terug op hun schreden, als ze even verderop weer op kop fietsen gaat de snelheid langzaam maar zeker omhoog; 31,32,33,34 en 35 soms. Te hard wat mij betreft dus toch maar verzoeken om mindering.
Na nog wat onduidelijkheden in de route bereiken we uiteindelijk Elburg welke plaats we via een verrassend weggetje binnenrijden. Na Elburg kiest Willem er voor om alleen verder te gaan richting Kampen terwijl wij met z’n zessen richting Oosterwolde en Zuideinde koersen. Na het passeren van de N50 gaat het nog één keer mis als we te vroeg rechtsaf willen en voor een gravelpad uitkomen.
Na Zalk komen we echter niet meer in de problemen en over de Zalkerdijk fietsen we uiteindelijk weer naar de IJsselbrug waar een ieder zijns weegs gaat, nou ja iedereen……

Uiteindelijk werden de 115 kilometer van Arnold er 125. Een afwijking dus van 9.2% waarmee Arnold het net iets beter doet dan Ruud die een standaard afwijkig heeft van 10% maar Ruud weet wel beter de weg, dat dan weer wel !

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

TOERFIETSER

In de categorie Toerfietser staan verhalen en verslagen van de diverse toertochten en meerdaagse tochten die ik met toerclub Swolland heb gemaakt, als ook verslagen van diverse solo (vakantie) fietstochten die ik alleen heb gereden.

TOERFIETSER

TOERFIETSER VOERT HET PELOTON AAN..

TOERFIETSER FOTOGALERIJ

Deze diashow vereist JavaScript.

Toerclub Swolland
NTFU
TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Uit liefde voor de stiel..

TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Literaire wielerverhalen..

REACTIES VAN BEZOEKERS
ZOEK OP ONDERWERP