Wat mij verder bezighoud

De herenfiets verdwijnt geleidelijk uit het straatbeeld

By on 21 januari 2016

Het stond er echt, vanochtend in de krant; “De herenfiets verdwijnt geleidelijk uit het straatbeeld”. Ik krabbelde even achter mijn oren en dacht wat gaan we nu krijgen?

De Hollandse kerel heeft schijnbaar geen behoefte meer aan een stang tussen de benen (geen ongepaste reacties a.u.b.) en gaat voor de lage instap. Al lezende door het artikel heeft die lage instap schijnbaar alleen maar voordelen en is het veiliger. Was het vroeger vooral bedoeld om het de dames wat makkelijker te maken om, netjes gekleed in lange rok, zo gracieus mogelijk op- en van de fiets te stappen, tegenwoordig is het voor iedereen makkelijk.
Voor de E-bikers, omdat zo’n ding voor velen te zwaar is om normaal mee om te gaan en vooral mannen en vrouwen op gevorderde leeftijd al problemen hebben bij het opstappen. Voor de jeugd, omdat die dan al vast kunnen wennen aan de opstap van de latere scooter. Voor de dames om de reden die al eerder genoemd werd, hoewel ik maar zelden nog vrouwen in een rok zie fietsen. Het gekke is bovendien dat steeds meer vrouwen op een racefiets zitten, met stang (zonder rok). Nu gaat dus ook de oer Hollandse kerel voor de bijl. De man die elke zaterdag of zondag zijn buikje in een iets te strak zittend wielershirtje propt, om vervolgens zijn rechterbeen zo soepel mogelijk over z’n veel te dure carbon frame te zwaaien zou dus in het dagelijkse fietsverkeer kiezen voor een damesfiets? Ik geloof het niet.
Want zeg nou zelf, hoort die stang niet gewoon bij de man (nogmaals…ongepaste reacties niet gewenst)? Hoort daar niet gewoon dat eerste vriendinnetje op te zitten die, op weg naar huis, door de man aan een eerste onderzoek wordt onderworpen? Zet het vriendinnetje op de bagagedrager achter de man en het is vragen om ongelukken. En hoe doen we dat met onze voetbaltas, die rustend op de stang en het stuur, wordt meegezeuld naar menig sportpark? Zonder stang gaat zo’n tas al gauw levensgevaarlijke capriolen tussen ‘s mans benen uithalen.
Nee, in tegenstelling tot het gestelde in het artikel, is de man op een damesfiets een gevaar op de weg en geen gezicht. Laat ik het nog maar wat explicieter stellen; een man op een damesfiets is in principe een mietje of een fietsendief zonder smaak.

Stel je voor dat ze straks ook de racefietsen zonder stang gaan maken. Het scheelt in het gewicht natuurlijk maar het is esthetisch gezien geen gezicht, daarom rijden de dames (en heren) op een racefiets dus gelukkig nog wel gewoon met de stang tussen de benen.
Ik kan mij niet voorstellen dat ikzelf ooit een fiets zou kopen zonder stang en laat ik hopen dat tegen de tijd dat ik aan de E-bike toe ben deze in lichtgewicht uitvoering met stang verkrijgbaar is.

TAGS
RELATED POSTS
1 Comment
 1. Beantwoorden

  ruud

  21 januari 2016

  Hans,
  Ik slijt mij geheel aan bij jou visie. Een echte vent wil een stang zien en voelen op zijn fietsie..

  Grt, Ruud

LEAVE A COMMENT

VERHALEN

In de categorie Verhalen kan van alles aan bod komen; zowel fiets als niet-fiets gerelateerde onderwerpen, er is tenslotte meer in het leven dan fietsen alleen..

ZOEK OP ONDERWERP