Wieler docu's

De laatste klim van Tom Simpson

By on 19 november 2015

Het was heet op de Mont Ventoux, die fatale 13e juli 1967.
30000 toeschouwers bevolken de flanken van de mytische berg in de Provence en zien een kopgroep met o.a. Julio Jimenez, Raymond Poulidor, Felice Gimondi, Jan Jansen, Roger Pingeon en…..Tom Simpson bezig met een heroische beklimming.
De Brit die sinds de vroege zestiger jaren al enkele aansprekende klassiekers had weten te winnen (Ronde van Vlaanderen, 1961  –  Bordeaux-Parijs, 1963  –  Milaan-San Remo, 1964   –   Ronde van Lombardije, 1965 en de rit naar de zon; Parijs-Nice eerder dat seizoen) had zijn zinnen gezet op de eindzege in de Tour de France van dat jaar.
Na de Alpen, waarin hij in de koninginnerit meer dan 5 minuten verliest ten gevolgen van darmklachten, staat Simpson 8e. Zijn ploegleider was niet blij met zijn prestaties en eiste verbetering.  Op de Ventoux moest de wederopstanding van Tom Simpson gestalte krijgen. Hoe anders liep het af…..

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

DOCUMENTAIRES

 

Wielrennen is een sport waarin verhalen legendes worden. Er is onnoemlijk veel over geschreven en er is veel over verteld, ook in documentaire vorm.In deze categorie zijn de mooiste wielerdocumentaires van toen en nu verzameld.

 

2 DOC WIELERDOCU’S
VPRO SPORT DOCUMENTAIRES
ANDERE TIJDEN SPORT
ZOEK OP ONDERWERP