Wieler docu's

De laatste klim van Tom Simpson

By
on
19 november 2015

Het was heet op de Mont Ventoux, die fatale 13e juli 1967.
30000 toeschouwers bevolken de flanken van de mytische berg in de Provence en zien een kopgroep met o.a. Julio Jimenez, Raymond Poulidor, Felice Gimondi, Jan Jansen, Roger Pingeon en…..Tom Simpson bezig met een heroische beklimming.
De Brit die sinds de vroege zestiger jaren al enkele aansprekende klassiekers had weten te winnen (Ronde van Vlaanderen, 1961  –  Bordeaux-Parijs, 1963  –  Milaan-San Remo, 1964   –   Ronde van Lombardije, 1965 en de rit naar de zon; Parijs-Nice eerder dat seizoen) had zijn zinnen gezet op de eindzege in de Tour de France van dat jaar.
Na de Alpen, waarin hij in de koninginnerit meer dan 5 minuten verliest ten gevolgen van darmklachten, staat Simpson 8e. Zijn ploegleider was niet blij met zijn prestaties en eiste verbetering.  Op de Ventoux moest de wederopstanding van Tom Simpson gestalte krijgen. Hoe anders liep het af…..

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

TOERKOORTS
TOERFIETSER

In de categorie Toerfietser staan verhalen en verslagen van de diverse toertochten en meerdaagse tochten die ik met toerclub Swolland heb gemaakt, als ook verslagen van diverse solo (vakantie) fietstochten die ik alleen heb gereden.

TOERFIETSER

TOERFIETSER VOERT HET PELOTON AAN..

TOERFIETSER FOTOGALERIJ
KOERSNIEUWS

In de categorie Koersnieuws aandacht voor verhalen uit de wereld van de professionals. Over renners en oud-renners, koersen, grote rondes en klassiekers

KOERSNIEUWS
WIELERHISTORIE

In de categorie wielerhistorie gaan we niet alleen terug naar het verre en nabije verleden van het wielrennen, maar komt ook de historie van het materiaal aan bod.

WIELERHISTORIE
UCI WORLD TOUR 2019
WK WIELRENNEN 2019
VIDEO: GCN Epic clims ‘Alpe d’Huez’
Toerkoorts steunt:
Toerclub Swolland
GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE SPORT
NTFU
TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Uit liefde voor de stiel..

TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Literaire wielerverhalen..

ZOEK BERICHTEN OP DATUM
december 2022
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
HADEGRO TWEETS
DOCUMENTAIRES

 

Wielrennen is een sport waarin verhalen legendes worden. Er is onnoemlijk veel over geschreven en er is veel over verteld, ook in documentaire vorm.In deze categorie zijn de mooiste wielerdocumentaires van toen en nu verzameld.

 

2 DOC WIELERDOCU’S
VPRO SPORT DOCUMENTAIRES
ANDERE TIJDEN SPORT
REVIEWS

 

In de categorie reviews bespreek ik  zaken die te maken hebben met de wielersport. Dat kan van alles zijn; van mijn eigen materiaal tot boeken, tijdschriften of beeldmateriaal.

VERHALEN

In de categorie Verhalen kan van alles aan bod komen; zowel fiets als niet-fiets gerelateerde onderwerpen, er is tenslotte meer in het leven dan fietsen alleen..

ZOEK OP ONDERWERP