TOERFIETSER

Een pittige bostocht

By
on
4 januari 2015

Zondag nog zin in een tochtje? Dat was de inhoud van de app die ik vrijdagmorgen ontving van Ruud W. In eerste instantie leek ik niet te kunnen maar uiteindelijk kon ik Ruud positief antwoorden, wel met het verzoek om een niet al te heftige tocht (te weinig gefietst en te veel aan Bacchus geofferd de laatste maand).

Zondagochtend stonden er uiteindelijk 5 mannen bij de Rode Spoorbrug; behalve Ruud en ondergetekende fietsen Fred B., Stefan H. en Harry T. mee. De laatste zag zijn naam gedurende de tocht gewijzigd in Harry B.(nee..niet Campa).
Ruud en Harry namen om precies half tien het voortouw en zo gingen we op pad, over de rode loper richting Veluwe.
Al snel kwamen we terecht op de eerste onverharde stukken en via de Wezepsche Heide zetten we koers richting het Swolsche Bos.
Het was prachtig fietsweer, deze eerste zondag van 2015, zonnig met wel een frisse NW-wind en hier en daar zelfs nog wat glibberige plekken op de fietspaden.
Het ging eigenlijk best wel lekker, zelfs zo lekker dat Harry zichzelf hernoemde tot Bikkel (vandaar de naam Harry B(ikkel)) en de rest dit zonder tegenspraak accepteerde. Als je bijna 68 bent en dan nog zo over de soms zware bospaden koerst verdien je de geuzennaam Bikkel ten volste.
Langs het Heerderstrand gingen we verder en het aandeel onverhard werd steeds groter met soms toch wel lastige stukken. Bij één van die lastige stukken viel ik helaas even stil waarbij ik bij mijn zijwaartse val een lage boomstronk (gelukkig) ternauwernood miste. Het pad wat daarna volgde was eigenlijk niet meer dan een slakkespoor, zo smal en vol obstakels dat er meer gelopen dan gefietst kon worden….en ik had Ruud nog zo gevraagd om een niet zo heftige tocht.
Gelukkig kwamen we na een kleine twee uur bij onze vaste pleisterplaats in 4-houten waar het weer ouderwets vol was met fietsers van allerlei pluimage. Eenmaal gezeten aan de tafel wachtte ons een aangename verrassing, Harry trakteerde ter ere van zijn aanstaande verjaardag op de koffie met appelgebak. Dat zijn van die dingen waar je zo blij van wordt dat het appelgebak in no time weggewerkt is (of kwam dat toch omdat het gratis was?) in ieder geval smaakte het extra goed. Harry nogmaals bedankt en voor straks een fantastische verjaardag gewenst!

 Na de pauze gingen we weer monter verder over nog veel meer zuigende, stijgende, hobbelige en modderige bospaden met zo nu en dan een betonpad. Op een gegeven moment beginnen dan de bovenbenen toch wel een beetje op te spelen, maar je moet verder en dus knalden we door dieper het bos in…

Na een aantal verrassende tussendoor paadjes, ontdekt door enkele verkeerde route-interpretaties, kwamen uit op een mooi stukje heide waar even tijd was voor een foto moment..
Mijn vier metgezellen
Ik kon kiezen uit 2 foto’s, bovenstaande en één waar ik zelf op sta maar die wilde ik mijn trouwe lezers besparen. De sporen van de december maand waren te zeer zichtbaar in de contouren van mijn fietskleding.
Weer aangekomen bij het Heerderstrand werd Harry opgeschrikt door een gevalletje kramp en hij besloot vanaf daar alleen verder te gaan, een wijs besluit want er kwamen nog enkele behoorlijk zware stukken onverhard en met kramp in de benen is dat niet prettig fietsen.
Met z’n vieren ploeterden wij nog verder over de bospaden en hield Harry het bij beton.
Op de Molenweg, tussen Wapenveld en de Leemcule, kwamen we na een laatste zware beproeving over een mul en stijgend pad uit op de verharde weg waar we eindelijk op adem konden komen en via Molencate en Hattem fietsten we terug richting Zwolle.
Bij het oprijden van de Hanzebrug over de IJssel zagen we in de verte Harry weer teug. Een mooi mikpunt om nog even de allerlaatste krachten aan te spreken en net op het hoogste punt van de brug hadden Stefan en ik Harry ’te pakken’.
Aan de andere kant van de IJssel aangekomen namen we afscheid van elkaar en ging ieder zijns weegs na een mooie maar zeker intensieve tocht. Een waardevolle training!
Thuisgekomen besloot ik om onmiddellijk de fiets maar schoon te maken alvorens de eigen douche en de hersteldrank aan de beurt waren. 
Weer wit….
TAGS

27 december 2014

8 januari 2015

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

TOERKOORTS
TOERFIETSER

In de categorie Toerfietser staan verhalen en verslagen van de diverse toertochten en meerdaagse tochten die ik met toerclub Swolland heb gemaakt, als ook verslagen van diverse solo (vakantie) fietstochten die ik alleen heb gereden.

TOERFIETSER

TOERFIETSER VOERT HET PELOTON AAN..

TOERFIETSER FOTOGALERIJ
KOERSNIEUWS

In de categorie Koersnieuws aandacht voor verhalen uit de wereld van de professionals. Over renners en oud-renners, koersen, grote rondes en klassiekers

KOERSNIEUWS
WIELERHISTORIE

In de categorie wielerhistorie gaan we niet alleen terug naar het verre en nabije verleden van het wielrennen, maar komt ook de historie van het materiaal aan bod.

WIELERHISTORIE
UCI WORLD TOUR 2019
WK WIELRENNEN 2019
VIDEO: GCN Epic clims ‘Alpe d’Huez’
Toerkoorts steunt:
Toerclub Swolland
GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE SPORT
NTFU
TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Uit liefde voor de stiel..

TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Literaire wielerverhalen..

ZOEK BERICHTEN OP DATUM
december 2022
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
HADEGRO TWEETS
DOCUMENTAIRES

 

Wielrennen is een sport waarin verhalen legendes worden. Er is onnoemlijk veel over geschreven en er is veel over verteld, ook in documentaire vorm.In deze categorie zijn de mooiste wielerdocumentaires van toen en nu verzameld.

 

2 DOC WIELERDOCU’S
VPRO SPORT DOCUMENTAIRES
ANDERE TIJDEN SPORT
REVIEWS

 

In de categorie reviews bespreek ik  zaken die te maken hebben met de wielersport. Dat kan van alles zijn; van mijn eigen materiaal tot boeken, tijdschriften of beeldmateriaal.

VERHALEN

In de categorie Verhalen kan van alles aan bod komen; zowel fiets als niet-fiets gerelateerde onderwerpen, er is tenslotte meer in het leven dan fietsen alleen..

ZOEK OP ONDERWERP