TOERFIETSER

Een stukje Prestatietocht

By
on
23 februari 2015

Zo, en dat is één…
De mountainbike staat weer in de schuur en de eerste tocht op de Wilier zit er op. Alhoewel de winter officieel nog niet uit het land is waren de omstandigheden deze zondag alleszins redelijk voor een eerste rit op de racefiets.
8 mannen stonden om 10 uur gereed bij het tankstation tegenover De Vrolijkheid om op te gaan voor ongeveer 90 km, zijnde het eerste deel van de Prestatietocht tot aan Poortman in Veeningen.
Ondanks dat het nog wel frisjes was scheen de zon volop en was er, op wat extra kledingstukken na, geen wintergevoel meer te bespeuren. Tot het moment dat Cor W.zich bij het clubje voegde, deze winteratleet pur sang (het schijnt dat hij behalve fietsen ’s winters ook doet aan; schaatsen, priksleeën, ijszeilen, bobsleeën, curling en skieën) was uitgedost met een enorme skibril, er zwommen nog net geen goudvissen achter het glas. Cor was ongetwijfeld bang voor de enorme hoeveelheden sneeuw op de top van de Lemelerberg en had zich daartoe goed voorbereid.
Behalve Cor en ikzelf gaven ook Ruud W. (toerleider en beoogd wegkapitein), Harry B. (Feijenoord hooligan en tevens beoogd wegkapitein), Toine P. (multi atleet en kunstkenner), Toon O.(die O staat voor Openingstocht), Hans K. (Feijenoord hooligan en geblesseerd) en Gerard N. (Veurzitter) acte de presence.
Met deze 8 mannen gingen we dus op pad.

Prestatietocht toerleider Ruud W. had de route enigzins aangepast  omdat er met betrekking tot het eerste rustpunt toch enige onzekerheid bestond. In plaats van Balkbrug liep de route vandaag via Dedemsvaart in de richting van Zuidwolde om vervolgens af te buigen richting Veeningen. Daar zouden we zien of deze aloude Swolland pleisterplaats nog operationeel was.
Op mijn ge-upgrade Wilier (van triple naar compact) was het nog wel even wennen aan de verzetten, maar vol goede moed zette ik mij, samen met Toine, op kop en vertrokken wij richting Dalfsen. Op de Lemelerberg pikten we alvast de eerste hoogtemeters van het nieuwe wegseizoen mee alvorens we via Archem, Junne en Stegeren koers zetten richting Dedemsvaart.

Inmiddels had onze veurzitter ons toen al verlaten i.v.m. andere bezigheden bij Schiphol. Te midden van de kale landerijen bleek dat de harde ZW wind nog behoorlijk fris aanvoelde en het ons behoorlijk moeilijk maakte.
Vooral op het suk van Dedemsvaart naar Veeningen was het even flink buffelen maar gelukkig kwamen we na ongeveer 63 km bij Poortman aan. Dit keer echter vanuit een andere richting dus.

Sinds het overlijden van de eigenaresse van Café Restaurant Poortman, vorig jaar, lijkt er een deken over het etablissiment gelegd te zijn. De bezieling die in het verleden zo kenmerkend was voor dit bedrijf lijkt te zijn verdwenen. Ondanks dat zijn er zeker nog de goede bedoelingen maar er mist gewoon ‘iets’.
De koffie smaakte goed dat wel maar de geserveerde appelgebak was een slappe smurrie met stukjes appel erin, niet zoals we gewend waren bij Poortman.
Dit alles heeft toerleider Ruud er toe doen besluiten voor de Prestatietocht op zoek te gaan naar een nieuw rustpunt.

Na de pauze maakten we ons op voor de pittige terugtocht naar Zwolle, met de harde ZW wind vol op kop was het stevig bikkelen en zo nu en dan viel de snelheid terug naar de lage 20. Een woord van dank is hier op z’n plaats voor de mannen die het meerendeel van het kopwerk hebben vericht; Toine en Ruud chapeau!
De terugweg was eigenlijk één rechte lijn van Veeningen naar Zwolle en als je deze lijn trekt zul je zien dat je uitkomt op het industrieterrein de Hessenpoort en bij ….. de IKEA.
Sinds de opening van afgelopen woensdag loopt het storm bij dit Zweedse icoon en zo ook vandaag. Met ons fietsclubje kwamen we precies uit in de verkeersstroom richting het blauwgele bolwerk. Niet alleen rijen auto’s, ook heel veel nieuwsgierige Zwollenaren op de fiets stroomden richting Hessenpoort en zorgden er voor dat wij al slalommend tussen de IKEA gangers door de laatste kilometers richting Zwolle moesten afleggen. Ons afvragend wat een mens trekt om op zondagmiddag in een bomvolle IKEA te gaan lopen terwijl je ook lekker 90 km kunt gaan fietsen……

Volgende week de Openingsrit van TC Swolland, het wegseizoen barst los……..zet ‘m op Toon !

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

TOERKOORTS
TOERFIETSER

In de categorie Toerfietser staan verhalen en verslagen van de diverse toertochten en meerdaagse tochten die ik met toerclub Swolland heb gemaakt, als ook verslagen van diverse solo (vakantie) fietstochten die ik alleen heb gereden.

TOERFIETSER

TOERFIETSER VOERT HET PELOTON AAN..

TOERFIETSER FOTOGALERIJ
KOERSNIEUWS

In de categorie Koersnieuws aandacht voor verhalen uit de wereld van de professionals. Over renners en oud-renners, koersen, grote rondes en klassiekers

KOERSNIEUWS
WIELERHISTORIE

In de categorie wielerhistorie gaan we niet alleen terug naar het verre en nabije verleden van het wielrennen, maar komt ook de historie van het materiaal aan bod.

WIELERHISTORIE
UCI WORLD TOUR 2019
WK WIELRENNEN 2019
VIDEO: GCN Epic clims ‘Alpe d’Huez’
Toerkoorts steunt:
Toerclub Swolland
GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE SPORT
NTFU
TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Uit liefde voor de stiel..

TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Literaire wielerverhalen..

ZOEK BERICHTEN OP DATUM
december 2022
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
HADEGRO TWEETS
DOCUMENTAIRES

 

Wielrennen is een sport waarin verhalen legendes worden. Er is onnoemlijk veel over geschreven en er is veel over verteld, ook in documentaire vorm.In deze categorie zijn de mooiste wielerdocumentaires van toen en nu verzameld.

 

2 DOC WIELERDOCU’S
VPRO SPORT DOCUMENTAIRES
ANDERE TIJDEN SPORT
REVIEWS

 

In de categorie reviews bespreek ik  zaken die te maken hebben met de wielersport. Dat kan van alles zijn; van mijn eigen materiaal tot boeken, tijdschriften of beeldmateriaal.

VERHALEN

In de categorie Verhalen kan van alles aan bod komen; zowel fiets als niet-fiets gerelateerde onderwerpen, er is tenslotte meer in het leven dan fietsen alleen..

ZOEK OP ONDERWERP