Toerfietser

Een warme rit

By on 2 augustus 2012

Als ik dit schrijf loopt mijn vakantie al aardig ten einde, volgende week maandag mag ik weer…….
Gelukkig was het gisteren (woensdag)weer een mooie dag voor een fietstocht, het zou warm en zonnig worden volgens de geleerden. Ruud W. had voor de gelegenheid een route van mij naar eigen inzicht aangepast en er een fraaie tocht naar het ‘Hollands Schwarzwald’ nabij Rijssen van gemaakt.

Het vertrek was gepland om 9.30 uur en als ik een kwartiertje voor vertrek bij de startlocatie aankom zitten er al mensen op het terras in de zon een krantje te lezen.
Vandaag vind ook de 2e etappe van de Zwolse fietsvierdaagse plaats, die ook bij de Vrolijkheid z’n startpunt heeft.
Als ik mijn fiets tegen de pui van het café plaats en door het open raam naar binnen kijk zie ik Ruud en Harry B. al zitten, later komen daar Gerrit L. en Peter B.ook nog bij zodat we na de koffie met 5 mannen vertrekken.
Bij vertrek gaf de temperatuurmeter op mijn fietscomputertje al 21 graden aan dus dat beloofde veel goeds.
Met Ruud en Harry op kop verlieten we Zwolle aan de oostkant en trokken richting Twente. Na een kleine 20 km kwam ik zelf op kop en toen bleek dat er nog wel een redelijke wind stond uit zuidelijke richting, doortrappen was dus het devies.
Via mooie landelijke wegen fietsen we langs Hellendoorn en kwamen langzamerhand in het gebied wat de Tukker het Hollands Schwarzwald schijnen te noemen, waarom weet ik niet precies want een behoorlijke berg is er niet te vinden…..maar de omgeving is wel erg mooi.
Als we na een klein klimmetje achter Rijssen boven komen, besluiten we bij een Hotel Restaurant ter plaatse de koffie te gaan gebruiken. Als we de fietsen tegen een paal vastmaken waarschuwt een zuinige Tukker ons voor de gehanteerde prijzen bij het fraai gelegen etablissement, wij laten ons er echter niet door afschrikken…..geld maakt niet gelukkig, koffie met appeltaart wel !
Het is prima toeven op het terras van hotel de Sallandse Heuvelrug waar we in de schaduw van een ‘parasol plataan’genieten van het uitzicht en de welverdiende appeltaart met slagroom….en aardbei.
Eigenlijk zou je er nooit meer weggaan, Ruud zou het liefst gelijk inchecken zelfs…maar toch moeten we na een aangenaam half uurtje wel weer verder.
Gelijk na vertrek mogen we afdalen, waarna we vervolgens verder fietsen richting Markelo waar we de Markelose berg over gaan op weg naar de Holterberg.
De Holterberg ‘pakken’ we dit keer vanuit Holten. Zodra de weg omhoog loopt neemt Gerrit de benen en terwijl wij ons een weg omhoog worstelen zien we hem in de verte wegfietsen. Later komt ie ons weer achterop, als rechtgeaarde klimmer heeft hij de Motieweg nog even meegepikt. Door al ons kopwerk van vandaag laten wij deze beruchte zijweg voor wat ie is en fietsen rechtdoor de Toeristenweg over. Midden op de Holterberg kijk ik nog eens op mijn fietsklokje, 29.5 graden maar liefst.
Als we de gehele Toeristenweg hebben gehad wordt er op mijn verzoek nog even gestopt, even uitpuffen en een boterhammetje eten maar vooral ook even van het zadel af.
Na de korte stop gaat het in een vrij rechte lijn weer naar Zwolle terug. Net als de vorige warme tocht van vorige week woensdag heb ik het na een kilometer of 100 wel gehad. Toch moeten er nog zo’n 30 km afgelegd worden over de karakteristieke Sallandse klinkerwegen en langs de door de felle zon beschenen landerijen.
Via Marienheem, Heino en Laag Zuthem komen we uiteindelijk aan bij Zwolle zuid waar Gerrit en ik afscheid nemen van de overige drie en via het drukke fietspad langs de Sekdoornplas is het nog maar een paar kilometer naar huis. Thuis aangekomen staan er precies 130 kilometer op de teller en ben ik blij dat de fietsbroek uit kan, ik blijf zoeken naar het ideale zadel……

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

TOERFIETSER

In de categorie Toerfietser staan verhalen en verslagen van de diverse toertochten en meerdaagse tochten die ik met toerclub Swolland heb gemaakt, als ook verslagen van diverse solo (vakantie) fietstochten die ik alleen heb gereden.

TOERFIETSER

TOERFIETSER VOERT HET PELOTON AAN..

TOERFIETSER FOTOGALERIJ

Deze diashow vereist JavaScript.

Toerclub Swolland
NTFU
TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Uit liefde voor de stiel..

TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Literaire wielerverhalen..

REACTIES VAN BEZOEKERS
ZOEK OP ONDERWERP