Wat mij verder bezighoud

Er is meer in het leven dan fietsen

on
10 juni 2018

Holland International Blues Festival Grolloo 9 juni 2018

Op onze café-racers fietsen we door de aardsdonkere bossen tussen de Drentse dorpen Grolloo en Eext. Ten oosten van ons weerlicht het als een dolle, als gevolg van een onweersbui die langs de Duitse grens noordwaarts trekt. Om de zoveel seconden wordt het duistere bos even opgelicht en komen bomen en takken voor even tot leven.
Mijn maat en ik zijn op weg terug naar ons hotel in Eext na een bezoek aan het Holland International Blues Festival in hèt bluesdorp van Nederland, Grolloo. Ooit thuishaven van Neerlands bluesartiest nummer één Harry Muskee, frontman van Cuby and The Blizards. Tegenwoordig is Grolloo vooral bekend van het Cuby museum en als woonplaats van voetbalanalist en blues liefhebber Johan Derksen, de grote initiator achter het HIBF.
Onder het mom ‘er is meer in het leven dan fietsen alleen’ liet ik de jaarlijkse Prestatietocht van de fietsclub voor wat ie was (ik had ‘m immers dit jaar al eens ‘voorgereden’) en koos voor een keer voor de muziek.

Nu is een bezoek aan een festival of concert alleen leuk als je niet gehinderd wordt door de verplichte aanwezigheid van een BOB en daarom besloten mijn maat (Peter K.) en ik om een hotel te zoeken in de omgeving en het festival vervolgens per meegbrachte fiets te bezoeken. Omdat Grolloo zelf maar één hotel rijk is en dat hotel natuurlijk al lang geleden vol was kwamen wij uiteindelijk terecht bij Landhuis Hotel Rikus in Eext, via de kortste route toch nog 13 kilometer verwijdert van Grolloo.
Rond 13:30 zijn we ter plaatse, checken in, drinken nog een kop koffie en fietsen vervolgens door de Drentse bossen richting Grolloo en het festival terrein voor een uurtje of 9 bluesmuziek.
Na de (tegenwoordig) gebruikelijke veiligheidschecks bij de ingang belanden we op het festivalterrein achter café Hofsteenge en het eerste wat we doen is muntjes kopen en onze honger stillen met een zeer toepasselijke en bijzonder smakelijke ‘Cuby-burger’. Als we het rijk belegde broodje aan het wegwerken zijn worden we aangesproken door 4 andere muziek/blues liefhebbers, toevallig mensen die we kennen; Harry, Gert, Joaz en Dick. Alle vier oud voetbalmaten uit ons glorierijke HTC verleden. Zij zijn gevieren met de auto gekomen en hebben in hun midden een (vrijwillige) BOB, Joaz.
Onder stralende weersomstandigheden drinken we eerst een paar biertjes (de benaming hersteldrankjes gaat nu iets te ver aangezien er geen relevante prestatie geleverd is) waarna we ons opmaken voor de eerste gig; Tommy Castro & The Painkillers, afkomstig uit San José California. Ik had er nog nooit van gehoord maar het was bijzonder aangenaam om naar te luisteren; heerlijke energieke bluesrock.

Vervolgens ontvluchten we de bloedhete tent voor opnieuw een paar rondjes bier. Dick zou als eerste de drukte trotseren maar raakte hierbij dermate gedesorienteerd dat hij ongeveer een half uur later en met de glazen nog slechts half gevuld terugkwam bij de groep, we namen het hem niet kwalijk…
Ondertussen hoorden wij de klanken van King Solomon Hicks uit de tent komen (de grootste festivaltent van Europa) en zagen de beelden op de grote schermen buiten. Wat ik ervan mee kreeg was niet helemaal mijn ding; te veel ‘blazers’.
Het derde optreden van deze tweede festivaldag was van een jonge Britse blueszanger en gitarist genaamd Laurence Jones en daar gingen we zeker  weer even de tent voor in, om er een kleine anderhalf uur later, geheel onder de indruk, weer uit te komen. In 80 minuten werden we weggeblazen door deze jongeman en zijn fantastische gitaarspel. Hoogtepunt van het optreden, zoniet van het gehele festival, was de ode aan Cuby waarvoor ex-Cuby and The Blizards gitarist Erwin Java het podium opkwam om de gitaarsolo’s van Windows Of My Eyes voor zijn rekening te nemen, een onvervalst kippenvel moment.

Na dit fantastische optreden was het tijd om de innerlijke mens te voorzien van wat vast voedsel. De catering in Grolloo staat op een hoog nivo en na de Cuby burger van eerder die middag gingen we nu voor een bord nasi met saté van verrassend goede kwaliteit. Wij zouden de energie nodig hebben voor het afsluitende gedeelte van het festival met optredens van Joanne Shaw Taylor en blues legende Joe Bonamassa, de afsluiter van dag twee.
Halverwege het optreden van Joanne Shaw Taylor liepen we zover mogelijk richting het podium om later een zo goed mogelijke plek te hebben voor de afsluiter. Shaw Taylor speelde een energieke set maar het was duidelijk dat meeste mensen inmiddels in afwachting waren van Bonamassa. Ikzelf besloot ten tijde van het optreden van Taylor op de vloer te gaan zitten in verband met opkomende vermoeidheid in de benen en onderrug van al het staan. Wat dat betreft is een dag op een dergelijk festival al net zo’n prestatie als een dag in het zadel….

Om precies 22.00 betrad Joe Bonamassa met zijn band het podium voor een set van bijna anderhalf uur. De Amerikaan is een virtuoos gitarist en geholpen door zijn 7 koppige band werd een behoorlijk optreden verzorgd. Toch vond ik persoonlijk het optreden van Laurence Jones het hoogtepunt van deze bluesdag. De 26 jarige Jones, afkomstig uit Liverpool, lijkt alles in zich te hebben om op termijn Bonamassa te passeren in de hiarchie van bluesgitaristen.
Na afloop van het optreden van Bonamassa liep de enorme tent snel leeg en dronken wij nog een laatste drankje. Na 3 uur droogte was dat geen overbodige luxe. Vervolgens namen Peter en ik afscheid van onze 4 companen van deze dag en maakten ons op voor de fietstocht terug naar Eext.
Als we door het donkere en door het weerlicht periodiek beschenen bos fietsen denk ik nog even terug aan een van de nummers van Laurence Jones; ‘Thunder In The Sky’ en denk bij mezelf;  ja, Laurence Jones, die heeft op mij  de meeste indruk gemaakt tijdens een, mede door het aangename gezelschap,  bijzonder geslaagde festival dag in het Bluesdorp van Nederland, Grolloo.

After Movie 2017

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

TOERKOORTS
TOERFIETSER

In de categorie Toerfietser staan verhalen en verslagen van de diverse toertochten en meerdaagse tochten die ik met toerclub Swolland heb gemaakt, als ook verslagen van diverse solo (vakantie) fietstochten die ik alleen heb gereden.

TOERFIETSER

TOERFIETSER VOERT HET PELOTON AAN..

TOERFIETSER FOTOGALERIJ
KOERSNIEUWS

In de categorie Koersnieuws aandacht voor verhalen uit de wereld van de professionals. Over renners en oud-renners, koersen, grote rondes en klassiekers

KOERSNIEUWS
WIELERHISTORIE

In de categorie wielerhistorie gaan we niet alleen terug naar het verre en nabije verleden van het wielrennen, maar komt ook de historie van het materiaal aan bod.

WIELERHISTORIE
UCI WORLD TOUR 2019
WK WIELRENNEN 2019
VIDEO: GCN Epic clims ‘Alpe d’Huez’
Toerkoorts steunt:
Toerclub Swolland
GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE SPORT
NTFU
TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Uit liefde voor de stiel..

TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Literaire wielerverhalen..

ZOEK BERICHTEN OP DATUM
december 2022
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
HADEGRO TWEETS
DOCUMENTAIRES

 

Wielrennen is een sport waarin verhalen legendes worden. Er is onnoemlijk veel over geschreven en er is veel over verteld, ook in documentaire vorm.In deze categorie zijn de mooiste wielerdocumentaires van toen en nu verzameld.

 

2 DOC WIELERDOCU’S
VPRO SPORT DOCUMENTAIRES
ANDERE TIJDEN SPORT
REVIEWS

 

In de categorie reviews bespreek ik  zaken die te maken hebben met de wielersport. Dat kan van alles zijn; van mijn eigen materiaal tot boeken, tijdschriften of beeldmateriaal.

VERHALEN

In de categorie Verhalen kan van alles aan bod komen; zowel fiets als niet-fiets gerelateerde onderwerpen, er is tenslotte meer in het leven dan fietsen alleen..

ZOEK OP ONDERWERP