Persoonlijk Wat mij verder bezighoud

JOHAN CRUYFF (1947 – 2016), HELD!

By
on
24 maart 2016

Het is de tweede helft van de zestiger jaren. Mijn leven bestond uit voetballen, voetballen en voetballen onderbroken door eten en school. In de volkswijk waar ik opgroeide stonden de auto’s nog niet opgestapeld langs en op het trottoir en voor jonge voetballertjes was nog ruimte genoeg op de straat.
Als ik thuiskwam van school, tussen of na de middag, was het eerste wat ik deed mijn voetbalshirtje aan doen. Dat voetbalshirtje was eigenlijk geen echt voetbalshirt, het was officieel mijn pyjama…
Mijn moeder had, op mijn aandringen, enkele maanden zegels gespaard bij de SRV-man om de door mij zo gewenste pyjama te kunnen aanschaffen. Je kon kiezen uit een Feyenoord of een AJAX-pyjama en voor mij was er geen twijfel mogelijk, het werd de AJAX-uitvoering. Als pyjama heb ik mijn pyjama niet veel gebruikt, als voetbalshirt des te meer. Johan CRUYFF - Ajax Amsterdam

De keus voor Ajax was voor een jong jochie aan het eind van de jaren zestig niet zo vreemd. Behalve dat mijn vader een Ajax adept was, was het ook de tijd dat het grote AJAX van de vroege zeventiger jaren al in de maak was onder aanvoering van dat schriele talent uit betondorp; Johan Cruyff.
Johan was vanaf het eerste moment dat ik hem zag voetballen mijn held, een status die hij wel enkele jaren moest delen met die andere Johan (Neeskens), maar die hij tot zijn toch nog onverwachte overlijden vandaag, altijd heeft behouden.
Johan Cruyff leidde het AJAX in de jaren 70 naar 3 opeenvolgende Europacups en een Wereldbeker en het Nederlands elftal naar de WK finale in 1974 die echter jammerlijk verloren ging. Op dat moment speelde hij al bij Barcelona waar hij uitgroeide tot de ‘verlosser’ oftewel El Salvador. In het seizoen 1973/1974 groeide Johan Cruyff definitief uit tot de ster van Barcelona nadat Real Madrid in eigen huis met 0-5 werd afgedroogd, mede dankzij een onnavolgbare Johan Cruyff. Later won hij als trainer met AJAX de EC 2 en met Barcelona de Europa Cup 1.

In oktober vorig jaar werd het nieuws bekend gemaakt dat Johan Cruyff longkanker had, 
en ondanks de ernst van de ziekte geloofde ik heilig in zijn herstel, want helden sterven niet.

Johan Cruyff was behalve een groot voetballer en succesvol trainer ook een karaktervol mens die zijn mening niet onder stoelen of banken stak en niet altijd voor de gebaande paden ging. Dat leverde hem ook een karrevracht aan meningsverschillen en incidenten op. Toch was ik het vaak eens met Johan Cruyff omdat hij nooit een verborgen agenda had. Eigenlijk kon Johan Cruyff bij mij niets verkeerds doen en zelfs toen hij in 1983, uit onvrede met het beleid bij AJAX, voor Feijenoord ging voetballen en voor de gelegenheid die club ook maar gelijk even kampioen maakte, kon ik niet boos worden op mijn held. Want Johan had altijd gelijk, ook als hij niet gelijk had.

In oktober vorig jaar werd het nieuws bekend gemaakt dat Johan Cruyff longkanker had en ondanks de ernst van die ziekte geloofde ik heilig in zijn herstel, want helden sterven niet. Toch kwam vandaag het verschrikkelijke nieuws dat Johan Cruyff, mijn held, aan de gevolgen van die verschrikkelijke ziekte is overleden. Na de eerste schok kwam er een voorzichtige traan alsof er een familielid was overleden.
Johan Cruyff, HELD ! Rust zacht…

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

TOERKOORTS
TOERFIETSER

In de categorie Toerfietser staan verhalen en verslagen van de diverse toertochten en meerdaagse tochten die ik met toerclub Swolland heb gemaakt, als ook verslagen van diverse solo (vakantie) fietstochten die ik alleen heb gereden.

TOERFIETSER

TOERFIETSER VOERT HET PELOTON AAN..

TOERFIETSER FOTOGALERIJ
KOERSNIEUWS

In de categorie Koersnieuws aandacht voor verhalen uit de wereld van de professionals. Over renners en oud-renners, koersen, grote rondes en klassiekers

KOERSNIEUWS
WIELERHISTORIE

In de categorie wielerhistorie gaan we niet alleen terug naar het verre en nabije verleden van het wielrennen, maar komt ook de historie van het materiaal aan bod.

WIELERHISTORIE
UCI WORLD TOUR 2019
WK WIELRENNEN 2019
VIDEO: GCN Epic clims ‘Alpe d’Huez’
Toerkoorts steunt:
Toerclub Swolland
GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE SPORT
NTFU
TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Uit liefde voor de stiel..

TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Literaire wielerverhalen..

ZOEK BERICHTEN OP DATUM
december 2022
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
HADEGRO TWEETS
DOCUMENTAIRES

 

Wielrennen is een sport waarin verhalen legendes worden. Er is onnoemlijk veel over geschreven en er is veel over verteld, ook in documentaire vorm.In deze categorie zijn de mooiste wielerdocumentaires van toen en nu verzameld.

 

2 DOC WIELERDOCU’S
VPRO SPORT DOCUMENTAIRES
ANDERE TIJDEN SPORT
REVIEWS

 

In de categorie reviews bespreek ik  zaken die te maken hebben met de wielersport. Dat kan van alles zijn; van mijn eigen materiaal tot boeken, tijdschriften of beeldmateriaal.

VERHALEN

In de categorie Verhalen kan van alles aan bod komen; zowel fiets als niet-fiets gerelateerde onderwerpen, er is tenslotte meer in het leven dan fietsen alleen..

ZOEK OP ONDERWERP