FIETS VERHALEN TOERFIETSER

Kerstcalorieën wegfietsen

By
on
27 december 2016

Ik ben niet echt een liefhebber van de kerstdagen. De verplichte gezelligheid, het gehang, het gevreet, het doet me eigenlijk allemaal niet zo veel. Een voordeel van mijn scheiding, 7 jaar geleden, is dat de verplichte familiebezoekjes of visites met de gerechtelijke handtekening van de ontbinding van het huwelijk verdween. Alleen op kerstavond hebben ik en mijn kinderen nog een traditionele gourmetavond. Het voordeel is dus dat ik beide kerstdagen vrij heb om andere dingen te doen. Dit jaar was dat onder andere wat huishoudelijke taken, een wandelingetje en het uitproberen van mijn nieuwe racefiets. Helaas werkte het kerstweer niet echt mee, anders had ik op eerste kerstdag een serieuze fietstocht gemaakt.
Het mooiste van de kerst is echter dat de dag erna immer de Swolland Calorieëntocht gepland staat, een tocht waarvoor ik elk jaar weer een snipperdag opoffer, zo ook dit jaar.

Ik ben niet echt een liefhebber van de kerstdagen.
De verplichte gezelligheid, het gehang, het gevreet, het doet me eigenlijk allemaal niet zo veel.

De start was dit keer bij de oude IJsselbrug en daar verzamelden 2 dames en een 11-tal heren voor de start. Enige kilometers verderop pikten we nog een tweetal op en zo fietsten we met in totaal 15 personen de Wezepsche Heide op. Leuke bijkomstigheid was dat dit jaar ook 5 leden van de MTB-groep meereden. Goed voor de integratie en interactie tussen de wegfietsers en de MTB-ers van Swolland.
Goed was om te zien dat Jan S. en Gerrit L. ondanks lichamelijke ongemakken weer van de partij waren.
We troffen het vandaag behoorlijk met de weersomstandigheden. De wind die ons tijdens kerstdagen nog parten speelde was aardig minder geworden en er scheen zowaar een hoopgevend zonnetje. Vooral op de heidevelden die we passeerden gaf die zon ons, in combinatie met de redelijke temperaturen, het gevoel dat het voorjaar al in aantocht was, we weten natuurlijk wel beter.
Toch ging het niet allemaal vanzelf, op sommige plekken in het bos had zwaar materieel de paden bijkans onbegaanbaar gemaakt wat soms hachelijke passages opleverde. Maar als echte bikkels vocht iedereen zich over deze zwaar begaanbare paden naar beter lopende ondergronden.
Bij de uitkijktoren van De Haelberg, sinds dit jaar opgenomen in de route, moesten we van Ruud even met z’n allen op de foto (nou ja…op één na dan).

Over de gevarieerde route fietsen we vlotjes door naar de koffie in Vierhouten. De Calorieëntocht is een tocht die wordt gekenmerkt door z’n verschillende ondergronden en betonpaden, zandpaden, blubberpaden en singletracks wisselen elkaar continu af.
Bij Café Restaurant de Vosseberg was het wat minder druk met wielrenners dan op een normale zaterdag of zondag  en we konden zonder moeite een plek vinden, al moesten er wel wat tafels verplaatst worden. nestor-henk-hofstee
Tijdens de koffiebreak showde nestor Henk H. nog even zijn fraaie blauwe retro Swolland shirt die, in combinatie met zijn nog steeds toonbare fietslijf, een fraai geheel vormde (niet helemaal zeker is of de buik werd ingehouden, maar hier mag je als lezer zelf een conclusie trekken).
Vanzelfsprekend ging de koffie met appelgebak er, op kosten van de club, prima in en werd er voldoende bodem gelegd voor de terugtocht.
Nadat we weer op pad waren werden we al na een paar honderd meter geconfronteerd met een clubje wandelaars met de vraag of wij wel wisten waar we heen fietsten en, toen wij deze vraag met ja beantwoorden, volgde een verbaasd ‘en toch fietsen jullie door?’
Ja dus…
Ook op de weg terug waren er nog enkele behoorlijk zware modderpaden te overwinnen, al dan niet te voet. Daartegenover stond dat we ook nog enkele fraaie singletracks onder de wielen door zagen rollen.
Zoals altijd kwam echter ook aan deze mooie rit weer een eind en na ongeveer 78 km fietsten we alweer de rode spoorbrug over. Aan de Zwolse kant van de brug waaide de groep weer alle kanten op. Ikzelf volgde de IJsseldijk naar Zwolle-zuid om met precies 90 km op de teller weer thuis te komen. Ik kon terugkijken op een mooie rit met opnieuw goeie benen. Ik zou bijna iedereen een bypassoperatie aanraden…
2016 is nog één zaterdag rijk, weliswaar op oudejaarsdag maar wat mij betreft maken we ook dan nog een laatste mooie bostocht van het jaar!

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

TOERKOORTS
TOERFIETSER

In de categorie Toerfietser staan verhalen en verslagen van de diverse toertochten en meerdaagse tochten die ik met toerclub Swolland heb gemaakt, als ook verslagen van diverse solo (vakantie) fietstochten die ik alleen heb gereden.

TOERFIETSER

TOERFIETSER VOERT HET PELOTON AAN..

TOERFIETSER FOTOGALERIJ
KOERSNIEUWS

In de categorie Koersnieuws aandacht voor verhalen uit de wereld van de professionals. Over renners en oud-renners, koersen, grote rondes en klassiekers

KOERSNIEUWS
WIELERHISTORIE

In de categorie wielerhistorie gaan we niet alleen terug naar het verre en nabije verleden van het wielrennen, maar komt ook de historie van het materiaal aan bod.

WIELERHISTORIE
UCI WORLD TOUR 2019
WK WIELRENNEN 2019
VIDEO: GCN Epic clims ‘Alpe d’Huez’
Toerkoorts steunt:
Toerclub Swolland
GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE SPORT
NTFU
TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Uit liefde voor de stiel..

TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Literaire wielerverhalen..

ZOEK BERICHTEN OP DATUM
december 2022
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
HADEGRO TWEETS
DOCUMENTAIRES

 

Wielrennen is een sport waarin verhalen legendes worden. Er is onnoemlijk veel over geschreven en er is veel over verteld, ook in documentaire vorm.In deze categorie zijn de mooiste wielerdocumentaires van toen en nu verzameld.

 

2 DOC WIELERDOCU’S
VPRO SPORT DOCUMENTAIRES
ANDERE TIJDEN SPORT
REVIEWS

 

In de categorie reviews bespreek ik  zaken die te maken hebben met de wielersport. Dat kan van alles zijn; van mijn eigen materiaal tot boeken, tijdschriften of beeldmateriaal.

VERHALEN

In de categorie Verhalen kan van alles aan bod komen; zowel fiets als niet-fiets gerelateerde onderwerpen, er is tenslotte meer in het leven dan fietsen alleen..

ZOEK OP ONDERWERP