TOERFIETSER

Laatste wegritten van het jaar (?)

By
on
11 oktober 2014

Vanochtend stonden we met maar liefst 15 personen (13 man en 2 vrouw) klaar bij de rode Hanzebrug over de IJssel voor een najaarstocht met S.S.O.P.
Een gemêleerd gezelschap fietsers die nog even wilden genieten van de prima omstandigheden van de laatste tijd.

Vorige week nog konden we genieten van een fraaie tocht richting Twente met een koffiestop op een fraaie locatie in het Overijsselse Schwarzwald en vandaag gingen we richting Vierhouten.
Een niet al te lange tocht omdat onze voorrijder weer eens andere bezigheden had, toch wel benieuwd wat hij toch allemaal uitspookt nu vrouwlief in de U.S.A. zit…
Bij vertrek van huis gaf de thermometer 7.2 graden aan, voor mij het sein om m’n dunne lange vinger handschoentjes aan te trekken (immers beter mee verlegen dan om verlegen) en ook de arm-en beenwarmers werden niet vergeten. Aangekomen bij de startlocatie bleken er toch nog een groot aantal onder ons die het aandurfden om in korte broek te fietsen…..bikkels.
Met Ruud W. en Jan C. op kop begonnen we gelijk met een paar hoogtemeters op de spoorbrug, zo konden de nog wat klamme spiertjes gelijk op temperatuur komen.

Via Hattem en Wapenveld kwamen we uit in het Swolsebos voor een extra lusje, omdat de benen wel aardig goed voelden deze ochtend besloot ik om maar eens een stukje op kop te gaan fietsen, dat had ik dit jaar sowieso nog niet veel gedaan dus… hup met de geit. Jan C. had er geen bezwaar tegen.
Na het Swolsebos kwamen we in meer onbeschut land ten oosten van Heerde en vervolgens ging het langs het Apeldoorns kanaal naar Epe.
Ondertussen probeerde het zonnetje er bij te komen, maar het koste vandaag wel erg veel moeite om de aanwezige bewolking kwijt te raken, de arm-warmers bleven dus omlaag.
Voorbij Zuuk (ik kan daar sinds de geruchtmakende affaire rond de ‘wreker van Zuuk’ nooit meer gedachteloos voorbijfietsen.  link: de affaire Zuuk ) fietsten we weer de bossen in richting Gortel.
Op de Gortelseweg mogen we van toerleider Ruud nog even ‘los’ tot de koffiestop in Vierhouten, hierbij liep de snelheid nog even op tot rond de 50 km/h en de hartslag tot het maximum.
Bij Hotel Restaurant De Vossenberg was het weer een drukte van belang, veel fietsers weten deze uitspanning wekelijks te vinden tijdens hun tochten op de racefiets, MTB of E-bike.
Eenmaal plaatsgenomen op het verwarmde terras was het wachten op de koffie en de appelgebak welke werd geserveerd door een bevallige jongedame die ons ook nog even op de gevoelige digitale plaat wilde vastleggen.

13 Swollanders op een verwarmd terras….

…en twee watjes aan de stamtafel.

Gedurende ons verblijf kwamen steeds meer fietsers het terras op. Sommige met fiets en al, veel indruk maakte die man niet, dit in tegenstelling tot een groep jonge vrouwelijke fietssters die er bijzonder gesoigneerd bij liepen.
Na de dubbele bak leut en het appeltaartje moesten we natuurlijk wel weer verder, Ruud W. had immers nog iets te doen…
Helaas voor Ruud had Toon O. nogal wat werk met afrekenen, terwijl de rij achter hem immense vormen aannam telde Toon in alle rust zijn ‘rooie loop’ uit.

Toen we eindelijk allemaal weer op de fiets zaten konden we weer op pad. Via de Elspeetse Heide ging het richting Hulshorst en Nunspeet en vervolgens in een lange rechte lijn (de Bovenweg en Bovenstraatweg) weer richting Zwolle. Recht toe recht aan dus met alleen tussen ’t Harde en Doornspijk nog even een moment van bezinning toen we uitkwamen bij de sportvelden van DSV’61, ook wel het Kramp Nou van de Veluwe genoemd.
Omdat Harry B.(foto boven, linker watje) hier lang, lang geleden ’triomfen’ vierde wordt hier altijd even ingehouden door het Swolland peloton. Nu heb ik zelf, ietsje korter geleden, bij DSV’61 een legendarische overwinning behaald met mijn cluppie HTC (het werd destijds een regelmatige 0-5) dus ga ik altijd met een gelukzalig gevoel langs het veld van de mannen in de oranje shirts.
Overigens wil ik hier nog even verklaren hoe het sportpark aan de naam ‘Kramp Nou van de Veluwe’ komt; door de relatieve ongetraindheid van de Doornspijkse spelers gebeurde het nogal eens dat de spelers op de grond lagen met allerlei malheur. Op die momenten, en ik heb het zelf zien en horen gebeuren, kwam de plaatselijke slager (die ook dienst deed als verzorger) het veld op en sprak de legendarische woorden “hei al weer kramp nou?” Uiteindelijk werd deze uitspraak zo algemeen bekend in Doornspijk en wijde omtrek dat, bij het overlijden van slager, de voorzitter van DSV’61 besloot om de naam van het sportpark om te dopen tot Kramp Nou (met een lichte knipoog naar het grote Camp Nou van Barcelona). Zo…en nu weer verder over fietsen.
Onder nog steeds fietsvriendelijke omstandigheden legden we de laatste kilometers richting Zwolle af, ondanks wat weinig zon was het toch heerlijk fietsen. Veel wind was er niet en uiteindelijk kwam de temperatuur uit op een graadje of 15.
Via ’t Harde, Wezep en Hattemerbroek kwamen we na een kleine 4 uur weer bij de IJssel uit, ditmaal bij de oude IJsselbrug. Hier scheidden zich de wegen van de verschillende dames en heren. Ikzelf vond dat ik nog wel een hersteldrankje had verdiend en Arnold van B. vond dat eigenlijk ook wel. Gezamenlijk dronken we nog een goudgele rakker bij uitspanning Het Engelse Werk alvorens we, onder de eerste regendruppels huiswaarts keerden.
Volgende week de officiële sluiting van het wegseizoen met de Sluitingsrit richting de Holterberg, stiekem hoop ik dat het weer nog beetje onze vriend blijft en we nog een tijdje kunnen wachten met het omruilen van de racefiets met de mountainbike…
TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

TOERKOORTS
TOERFIETSER

In de categorie Toerfietser staan verhalen en verslagen van de diverse toertochten en meerdaagse tochten die ik met toerclub Swolland heb gemaakt, als ook verslagen van diverse solo (vakantie) fietstochten die ik alleen heb gereden.

TOERFIETSER

TOERFIETSER VOERT HET PELOTON AAN..

TOERFIETSER FOTOGALERIJ
KOERSNIEUWS

In de categorie Koersnieuws aandacht voor verhalen uit de wereld van de professionals. Over renners en oud-renners, koersen, grote rondes en klassiekers

KOERSNIEUWS
WIELERHISTORIE

In de categorie wielerhistorie gaan we niet alleen terug naar het verre en nabije verleden van het wielrennen, maar komt ook de historie van het materiaal aan bod.

WIELERHISTORIE
UCI WORLD TOUR 2019
WK WIELRENNEN 2019
VIDEO: GCN Epic clims ‘Alpe d’Huez’
Toerkoorts steunt:
Toerclub Swolland
GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE SPORT
NTFU
TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Uit liefde voor de stiel..

TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Literaire wielerverhalen..

ZOEK BERICHTEN OP DATUM
december 2022
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
HADEGRO TWEETS
DOCUMENTAIRES

 

Wielrennen is een sport waarin verhalen legendes worden. Er is onnoemlijk veel over geschreven en er is veel over verteld, ook in documentaire vorm.In deze categorie zijn de mooiste wielerdocumentaires van toen en nu verzameld.

 

2 DOC WIELERDOCU’S
VPRO SPORT DOCUMENTAIRES
ANDERE TIJDEN SPORT
REVIEWS

 

In de categorie reviews bespreek ik  zaken die te maken hebben met de wielersport. Dat kan van alles zijn; van mijn eigen materiaal tot boeken, tijdschriften of beeldmateriaal.

VERHALEN

In de categorie Verhalen kan van alles aan bod komen; zowel fiets als niet-fiets gerelateerde onderwerpen, er is tenslotte meer in het leven dan fietsen alleen..

ZOEK OP ONDERWERP