TOERFIETSER

Naar De Braamberg

By
on
23 juli 2017

Of er ook heuveltjes in de route zaten vroeg Jaap L. zich af na het zien van de aankondiging van de tocht richting de Braamberg, want als er berg in de naam staat zal er vast wel iets te klimmen zijn?
Niets was in dit geval echter minder waar, De Braamberg waar wij deze zaterdag heen zouden fietsen ontleent zijn naam aan een buurtschap op de grens van Drenthe en Overijssel tussen Hoogeveen en Hardenberg, aldaar heeft familie van Arnold van B. zich gevestigd in een verbouwde boerderij en die er gelijk maar een tuinterras hebben geopend waar de koffie en appeltaart goed smaken en geprijsd zijn.

De vraag van Jaap stelde hij niet voor niets, volgende week immers wacht hem, net als meer Swollanders onder wie ikzelf, de reis naar de voet van de Pyreneeën voor de fietstocht van Lourdes naar Santiago de Compostella. Gezien de behoorlijk geaccidenteerde route is het dus zaak om zoveel hoogtemeters te sprokkelen als maar kan.
Ondanks dat de vakantieperiode inmiddels in alle hevigheid is losgebarsten waren toch maar liefst 17 mannen en vrouwen afgekomen op de rit van 107 kilometer die door Arnold was uitgezet.
Gelukkig was het ‘s morgens bij vertrek vanuit huis gelijk al lekker weer, een beetje benauwd zelfs, en vol goede moed vertrok ik richting de McDonalds om vandaar de route aan te vangen.
Als zo vaak waren het Henny H en Arnold zelf die vanuit vertrek de koppositie innamen om die niet meer uit handen te geven. Via de Vechtdijk, de stuw bij Vechterweerd en Dalfsen fietsten we richting Oudleusen waar we de N340 (Hessenweg) overstaken om vandaar in noordoostelijk richting verder te fietsen via Balkbrug, de Mulderij en Drogteropslagen, een mooie en afwisselende route die ons na een kilometer of 45 uit deed komen bij het zonnige tuinterras. Dat deden we zonder Ruud en Veronie die al eerder de terugweg naar Zwolle hadden ingezet in verband met andere verplichtingen later die dag.
De eigenaren van De Braamberg hebben een fantastische plek gecreëerd, in een rustige en landelijke omgeving hebben ze diverse terrassen rond hun boerderij geplaatst waar de vermoeide fietser zich even kan ontspannen. Wij hadden het geluk daar plaats te nemen onder een strakblauwe hemel bij een heerlijk temperatuurtje. De zelfgebakken appeltaart is een absolute aanrader, al dan niet met slagroom.
Na 4,50 euro te hebben afgerekend (ja het kan ook nog voor normale prijzen) stapten we na een halfuurtje weer op, er wat langer zitten zou ook geen straf geweest zijn maar als toerfietser wil je ook weer verder natuurlijk.

De terugtocht ging via Dedemsvaart, Rheeze en de stuw bij Junne richting de Lemelerberg waar de berg in de naam nu ook echt een paar bruikbare hoogtemeters opleverde.
Onderweg moest er een paar keer gestopt worden om dat het wel leek of iedereen dingen van zijn of haar fiets liet vallen terwijl je toch zou verwachten dat men zo langzamerhand wel weet dat er in de routes van Arnold zo nu en dan een ongelijke klinkerweg of half verhard zandpad zit en je dus voor vertrek al je apparatuur op de fiets extra moet zekeren.
De enige lekke band bewaarden we voor het laatst. Ter hoogte van de Wijthmenerplas in Zwolle was Youké de ongelukkige, maar de snelheid waarmee het binnenbandje gewisseld werd verraadde een heleboel ervaring. Na herstel van het euvel vertrok de meesten richting huis en haard terwijl Arnold, Jaap en ik nog even een tweede terras gingen testen namelijk die van de golfclub Zwolle. Onder genot van een hersteldrankje en de nog steeds uitbundig schijnende zon werd de tocht nog even nabesproken en vooruitgekeken naar de komende weken.

Eenmaal weer thuis bleek ik 114 km op de teller te hebben, de laatste 114 voordat volgende week zondag de echte bergen opdoemen in de Pyreneeën. De rest van de week staat in het teken van rust en voorbereiding……

TAGS
RELATED POSTS
2 Comments
 1. Beantwoorden

  Harry

  23 juli 2017

  Hallo Hans.

  Het zal wel de spanning zijn voor wat de komende week gaat komen, maar je hebt de lekke band van onze Cor W. vergeten en dat zou voor hem niet leuk zijn.
  Zijn naam wordt niet zo vaak genoemd, vandaar mijn aanvulling.

  Uiteraad weer een mooi relaas van een mooie rit.
  Ik had toch nog 94 hoogtemeters op de Garmin staan.

  Tot vrijdag.

  Gr. Harry

  • Beantwoorden

   Hans de Groot

   23 juli 2017

   Harry, scherp opgemerkt. Hoe kon ik het vergeten…..ik zal het morgen CORrigeren.

LEAVE A COMMENT

TOERKOORTS
TOERFIETSER

In de categorie Toerfietser staan verhalen en verslagen van de diverse toertochten en meerdaagse tochten die ik met toerclub Swolland heb gemaakt, als ook verslagen van diverse solo (vakantie) fietstochten die ik alleen heb gereden.

TOERFIETSER

TOERFIETSER VOERT HET PELOTON AAN..

TOERFIETSER FOTOGALERIJ
KOERSNIEUWS

In de categorie Koersnieuws aandacht voor verhalen uit de wereld van de professionals. Over renners en oud-renners, koersen, grote rondes en klassiekers

KOERSNIEUWS
WIELERHISTORIE

In de categorie wielerhistorie gaan we niet alleen terug naar het verre en nabije verleden van het wielrennen, maar komt ook de historie van het materiaal aan bod.

WIELERHISTORIE
UCI WORLD TOUR 2019
WK WIELRENNEN 2019
VIDEO: GCN Epic clims ‘Alpe d’Huez’
Toerkoorts steunt:
Toerclub Swolland
GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE SPORT
NTFU
TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Uit liefde voor de stiel..

TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Literaire wielerverhalen..

ZOEK BERICHTEN OP DATUM
december 2022
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
HADEGRO TWEETS
DOCUMENTAIRES

 

Wielrennen is een sport waarin verhalen legendes worden. Er is onnoemlijk veel over geschreven en er is veel over verteld, ook in documentaire vorm.In deze categorie zijn de mooiste wielerdocumentaires van toen en nu verzameld.

 

2 DOC WIELERDOCU’S
VPRO SPORT DOCUMENTAIRES
ANDERE TIJDEN SPORT
REVIEWS

 

In de categorie reviews bespreek ik  zaken die te maken hebben met de wielersport. Dat kan van alles zijn; van mijn eigen materiaal tot boeken, tijdschriften of beeldmateriaal.

VERHALEN

In de categorie Verhalen kan van alles aan bod komen; zowel fiets als niet-fiets gerelateerde onderwerpen, er is tenslotte meer in het leven dan fietsen alleen..

ZOEK OP ONDERWERP