TOERFIETSER

Op het grote blad naar Junne/Ommen

By
on
19 januari 2014

Al vanaf vorig jaar winter heeft mijn ATB problemen met de aandrijving. Zodra er weerstand op het achterwiel komt door bv een zuigende ondergrond of een klimmetje door mul zand blokkeert de boel als ik op de kleinere voorbladen fiets. Omdat ik op het grote kettingblad minder last heb fiets ik dus al een hele tijd alleen nog op het grote blad.
Inmiddel is er al aardig wat vervangen aan de fiets; achter zijn de cassette, ketting, derailleur en de vrijloop al vervangen maar helaas zonder verbetering van het euvel.

Zo fietste ik dus ook gisteren de hele dag op het grote blad mee met de mannen van Swolland voor een tocht van een kilometer of 70 over asfalt, bospaden en andere nog niet gedefinieerde ondergronden richting Ommen en Junne.
In totaal 8 mannen stonden aan het vertrek, waarbij opviel dat Henk H. een hele mooie Bianchi ATB bij hem had die hij echter alleen maar geleend had en dat we ook een oude bekende konden begroeten; Ted R. die na 5 jaar het fietsen weer heeft opgepakt en tijdens zijn tweede tocht gelijk één van de verrassingstochten van Ruud W. mocht ondervinden.
Met z’n achten vertrokken we derhalve via de Vechtdijk richting Dalfsen. De omstandigheden waren perfect, in ogenschouw nemende dat we midden in januari zitten. Het was droog,er stond niet al te veel wind en de temperatuur lag ruim boven nul. De eerste tientallen kilometers was het een familieaangelegeheid op kop van ons groepje, de zwagers Henk G. en Arnold van B. legden er gelijk een redelijk tempo op. Waarschijnlijk wilde Arnold het snot uit z’n verkouden neus bij ons voor de ogen fietsen….

Pas voorbij Vilsteren werden we geconfronteerd met de eerste niet geasfalteerde gedeeltes van de route wat betekende dat mijn fiets en ikzelf weer serieus aan de bak moesten. Mijn eerste poging om het toch te proberen op het middelste blad, om zo mijn arme bovenbenen niet teveel te belasten, moest ik al vrij snel staken na de eerste krakende geluiden van beneden. Dan maar gewoon verder op het zware verzet en het maar zien als een extra krachttraining. Op de gedeelten waar de ondergrond nog redelijk hard was kon ik wel lekker doortrappen maar zodra het allemaal wat zachter en natter werd was het toch behoorlijk ploeteren. Een ander nadeel van een groot verzet is dat op het moment dat de snelheid stilvalt je niet zo snel weer op gang komt met alle gevolgen van dien. Zo kwam ik gisteren 2x in aanraking met de vochtige Sallandse bodem. De eerste keer redelijk zacht maar de tweede keer precies in een braamstruik, bramen zaten er niet aan, stekels wel…….. Overigens was deze val geheel te wijten aan Ruud, niet alleen omdat hij verantwoordelijk was voor de route dwars door een onbegaanbaar maisveld maar ook omdat hij mijn voorganger was die het nodig vond om pal voor mij de ‘wandeling’ door de dikke modderlaag plotseling te onderbreken waardoor ik de buiteling niet meer kon voorkomen.

Waarschijnlijk had Ruud er zin in vandaag want de bospaden waren op sommige plekken nauwelijks bospad te noemen. Henk G. vond mospaden een betere benaming voor de stukken oergrond waarover we ons moesten verplaatsen. Toen in de buurt van de ‘Sahara’ er opnieuw een lang stuk zuigend mospad opdoemde besloten Ted R. en ik om verschillende redenen om een verharde variant te kiezen richting de koffiestop bij de Nieuwe Brug.

Als altijd smaakt de koffie weer goed bij De Nieuwe Brug

Ruud ‘puzzelt’ wat aan zijn helm….

Henk H heeft het koud tijdens het wachten op de reparatie van een lek bandje

Na de koffie moest nog even een lek bandje gerepareerd worden alvoren we weer op pad konden. Dit gaf Ted de kans om, op verzoek, een hele familie te fotograferen op de schommel in de speeltuin.
Uiteindelijk konden we toch weer op pad en via Giethmen en de bossen bij Vilsteren kwamen we bij de Dalmsholterweg waar de groep precies door midden werd gesplitst, vier mannen doken opnieuw de bossen in en de andere vier namen de meer geciviliseerde weg richting Zwolle. Bij die laatste vier zat ikzelf en samen met Ruud, Henk en Ted gingen we in een aangenaam tempo verder.

Pas ter hoogte van Herfte kwamen we het andere groepje weer achterop zodat de laatste loodjes vanaf daar weer gezamenlijk werd voortgezet.
Thuisgekomen had ik 79.2 kilometer op de teller en dat kon ik natuurlijk niet aanzien, om de 80 toch vol te maken daarom nog maar een extra rondje gemaakt. Uiteindelijk kon ik de fiets aan de kant zetten na 80.5 km.

Het schoonborstelen van de fiets nam even wat tijd in beslag want hij zag er dit keer wel erg smerig uit, zelfs een enkele halfvergane maiskorrel moest ik uit het frame spuiten……..
Nadat ik ook zelf weer schoon was nam ik uiteindelijk het besluit om mijn ATB volgende week aan te bieden bij een plaatselijke rijwielhersteller en ‘m eens helemaal na te laten kijken, ben het nu wel zat !

TAGS
RELATED POSTS
3 Comments
 1. Beantwoorden

  Anoniem

  19 januari 2014

  Te lange ketting ?

 2. Beantwoorden

  RuudW

  20 januari 2014

  Kijk aan dit soort commentaar het je want.. NIET DUS!!!!!!
  En het was niet de schuld van de GPS dat we off-track in een maisveld kwamen maar omdat het originele pad er wat vochtig was. En dit het Avonturieren op de ATB. Verder was het een tocht over toch wel goed begaanbare paden en lag het meer aan de individuele conditie of het zwaar was of niet. Je kunt het ook oplossen door een super lichte ATB te nemen (lenen) en dan gaat het ook goed. En er zijn natuurlijk mensen die verdwalen in het bos, en ja hoor rijden dan ook weer zonder GPS. Er is nog een boel te leren….

 3. Beantwoorden

  Hans de Groot

  20 januari 2014

  Zou de heer A.Noniem zich bekend willen maken?
  Anonimiteit doen we hier niet aan hoor !

LEAVE A COMMENT

TOERKOORTS
TOERFIETSER

In de categorie Toerfietser staan verhalen en verslagen van de diverse toertochten en meerdaagse tochten die ik met toerclub Swolland heb gemaakt, als ook verslagen van diverse solo (vakantie) fietstochten die ik alleen heb gereden.

TOERFIETSER

TOERFIETSER VOERT HET PELOTON AAN..

TOERFIETSER FOTOGALERIJ
KOERSNIEUWS

In de categorie Koersnieuws aandacht voor verhalen uit de wereld van de professionals. Over renners en oud-renners, koersen, grote rondes en klassiekers

KOERSNIEUWS
WIELERHISTORIE

In de categorie wielerhistorie gaan we niet alleen terug naar het verre en nabije verleden van het wielrennen, maar komt ook de historie van het materiaal aan bod.

WIELERHISTORIE
UCI WORLD TOUR 2019
WK WIELRENNEN 2019
VIDEO: GCN Epic clims ‘Alpe d’Huez’
Toerkoorts steunt:
Toerclub Swolland
GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE SPORT
NTFU
TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Uit liefde voor de stiel..

TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Literaire wielerverhalen..

ZOEK BERICHTEN OP DATUM
december 2022
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
HADEGRO TWEETS
DOCUMENTAIRES

 

Wielrennen is een sport waarin verhalen legendes worden. Er is onnoemlijk veel over geschreven en er is veel over verteld, ook in documentaire vorm.In deze categorie zijn de mooiste wielerdocumentaires van toen en nu verzameld.

 

2 DOC WIELERDOCU’S
VPRO SPORT DOCUMENTAIRES
ANDERE TIJDEN SPORT
REVIEWS

 

In de categorie reviews bespreek ik  zaken die te maken hebben met de wielersport. Dat kan van alles zijn; van mijn eigen materiaal tot boeken, tijdschriften of beeldmateriaal.

VERHALEN

In de categorie Verhalen kan van alles aan bod komen; zowel fiets als niet-fiets gerelateerde onderwerpen, er is tenslotte meer in het leven dan fietsen alleen..

ZOEK OP ONDERWERP