Persoonlijk TOERFIETSER

Project nieuwe fiets 2017 (7)

By
on
24 oktober 2016

Vandaag is het zover, de uiteindelijke keuze voor de nieuwe fiets. Ik heb het mijzelf makkelijk gemaakt door de keuze, na de afvalronde en de Bike Motion, te beperken tot 2 modellen; de Ridley Fenix SL en de Canyon Endurace CF SLX 8.0 Di2

Uiteindelijk heb ik mijn keus gebaseerd door de beide fietsen op 6 punten met elkaar te vergelijken; 1. het uiterlijk van de fiets, 2. het imago van het merk, 3. welke onderdelen zijn er gebruikt, 4. het logistieke gedeelte (aankoop/onderhoud) 5. De garantie, 6. de prijs.
Voor elk onderdeel zijn 2 punten te verdelen, 12 in totaal dus en, hoe banaal kan het zijn, de fiets met de meeste punten wordt mijn nieuwe fiets.

#1 UITERLIJK:
Voor mij misschien wel de belangrijkste afweging bij de aanschaf van een nieuwe fiets is dat hij mooi moet zijn, het karakter moet er van af spatten en bijvoorbeeld de kleur is daar een belangrijk onderdeel van. Het mag dus geen Ford Focus onder de fietsen zijn, zo’n bak heb ik al op de parkeerplaats staan.
Op het gebied van het uiterlijk gaan beide punten zonder discussie naar de Canyon, een prachtige opvallende kleur (vind ik…) en een mega strak frame, een plaatje om te zien. De Ridley lijkt vrij veel op het frame wat ik nu ook heb, mooie vormen maar toch iets meer van wat ik bij meer modellen tegen kom. Een voordeel bij Ridley is wel dat de kleuren gecustomised kunnen worden.
Tussenstand: CANYON 2 – RIDLEY 0

#2 IMAGO:
Voor wat betreft imago kan ik niet heel veel verschil vinden. Ik denk persoonlijk dat Canyon in korte tijd iets meer imago heeft opgebouwd met z’n innovatieve modellen, terwijl Ridley dat met z’n wedstrijdmodellen (de Noah) aan het opbouwen is door de resultaten van de Belgische LOTTO-Belisol ploeg. Een gelijkspelletje.
Tussenstand: CANYON 3 – RIDLEY 1

#3 ONDERDELEN:
Op het gebied van de gemonteerde onderdelen valt het verdict uit in het voordeel van de Canyon. Dit wordt vooral veroorzaakt door wielen. Canyon monteert standaard de DT Swiss RR21 DB Dicut wielen, een set met een adviesprijs van bijna 1000 euro, Ridley doet het met de DT Swiss R24 Spline DB wielen met een adviesprijs van circa 350 euro. De overige onderdelen maken elkaar niet heel veel.
Tussenstand: CANYON 5 – RIDLEY 1

#4 LOGISTIEK:

Voor wat betreft logistiek wint de Ridley. In de buurt van Zwolle zit natuurlijk Kokkie Bikes in Lemelerveld als belangrijkste dealer, aankoop, onderhoud en after sales is daar natuurlijk in goede handen. De Canyon kan alleen via internet besteld worden en voor wat betreft onderhoud zal ik dus bij mijn lokale fietsenmaker terecht moeten. Overigens zit in Eindhoven een Nederlands servicecenter voor garantie aangelegenheden en voor overige vragen. Dit servicecenter is te bezoeken.
Tussenstand: CANYON 5 – RIDLEY 3

#5 GARANTIE:

Bij Ridley krijgt men 5 jaar garantie op het frame. Dat is 1 jaar minder dan bij de Canyon die 6 jaar garantie geven op het frame. Tevens kan men bij Canyon de gekochte fiets 30 dagen lang volledig uitproberen en, in geval van niet tevreden, retourneren met volledige terugbetaling van het aankoopbedrag. De punten gaan op basis hiervan naar de Canyon. Tussenstand:
CANYON 7 – RIDLEY 3

#6 PRIJS:

Voor wat betreft de prijs is het op dit moment wat lastig inschatten omdat Ridley de prijzen voor 2017 nog niet openbaar heeft gemaakt. Uitgaande van de Ridley prijzen van dit jaar denk ik echter te mogen concluderen dat beide fietsen elkaar qua prijs redelijk in evenwicht zullen houden.

EINDSTAND: CANYON 8 – RIDLEY 4


En daarmee is dus de Canyon Endurace CF SLX (uitvoering 8.0) de winnaar geworden. De Canyon was vanaf het moment dat ik hem voor eerst zag al licht favoriet en na het zien van de fiets op de Bike Motion was ik al behoorlijk overtuigd. Ook de Ridley is een mooie fiets met een frame dat mij welbekend is omdat mijn huidige Wilier Izoard een beetje dezelfde vormen heeft. Zodra de Canyon Endurace op voorraad is in mijn maat (volgens de website van Canyon) zal ik jullie op de hoogte houden van het aankoop proces en natuurlijk de uiteindelijke levering.

Zie hier, mijn aanstaande nieuwe fiets:

b60cd33151012188517128a6404b7

TAGS
RELATED POSTS
4 Comments
 1. Beantwoorden

  Jaap

  25 oktober 2016

  Hans,

  gefeliciteerd met je keuze! En bedankt voor het educatieve proces om ons mee te laten lezen met jouw gedachten en beslissings process. Hoewel de meesten een andere invulling zouden geven aan jouw selectie parameters, denk ik wel dat je in de toekomst enorm zal gaan genieten van deze mooie fiets en je niet achteraf zal gaan twijfelen. Wij hebben alleen het nadeel dat we voor jaren tegen deze fiets en kleur moeten aankijken, maar eigenlijk gaat het ook om het genieten van de wereld om ons heen en vooral het genieten van elkaars gezelschap, steun in voor- en tegenspoed in onze gezamenlijke hobbie; – het materiaal is slechts een middel hiervoor. De Canyon is zeker een mooie en gedegen fiets. Geniet er maar van. Je hebt het zeker verdiend!

  • Beantwoorden

   Hans de Groot

   26 oktober 2016

   Dank je wel Jaap!
   Met de Canyon was het liefde op het eerste gezicht en, zoals we allen weten, mag je daar nooit aan voorbijgaan.
   Ik heb een weloverwogen keus gemaakt en hoop straks vele pechvrije en veilige kilometers met deze fiets en met mijn vrienden bij TC Swolland te fietsen…

   Hans

 2. Beantwoorden

  TheReactor8

  7 april 2017

  Mijn zoektocht heb ik meer op basis van onderdelen/prijs verhouding gezocht en ik wilde niet meer dan 2000 euro uitgeven. Uiterlijk was minder belangrijk, maar ook hier geen probleem. Ik kwam vorig jaar uit op de Endurace 7.0 SL uit. Ik snap dat mensen die dingen uitzoeken en dus meer rationeel kopen uitkomen op Canyon. Ik ben inmiddels 6000 km verder en super blij.

  • Beantwoorden

   Hans de Groot

   7 april 2017

   Hallo TheReactor8,
   Ik heb de eerste 1000 km er nu opzitten en ook ik ben superblij met mijn Canyon Endurace!

LEAVE A COMMENT

TOERKOORTS
TOERFIETSER

In de categorie Toerfietser staan verhalen en verslagen van de diverse toertochten en meerdaagse tochten die ik met toerclub Swolland heb gemaakt, als ook verslagen van diverse solo (vakantie) fietstochten die ik alleen heb gereden.

TOERFIETSER

TOERFIETSER VOERT HET PELOTON AAN..

TOERFIETSER FOTOGALERIJ
KOERSNIEUWS

In de categorie Koersnieuws aandacht voor verhalen uit de wereld van de professionals. Over renners en oud-renners, koersen, grote rondes en klassiekers

KOERSNIEUWS
WIELERHISTORIE

In de categorie wielerhistorie gaan we niet alleen terug naar het verre en nabije verleden van het wielrennen, maar komt ook de historie van het materiaal aan bod.

WIELERHISTORIE
UCI WORLD TOUR 2019
WK WIELRENNEN 2019
VIDEO: GCN Epic clims ‘Alpe d’Huez’
Toerkoorts steunt:
Toerclub Swolland
GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE SPORT
NTFU
TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Uit liefde voor de stiel..

TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Literaire wielerverhalen..

ZOEK BERICHTEN OP DATUM
december 2022
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
HADEGRO TWEETS
DOCUMENTAIRES

 

Wielrennen is een sport waarin verhalen legendes worden. Er is onnoemlijk veel over geschreven en er is veel over verteld, ook in documentaire vorm.In deze categorie zijn de mooiste wielerdocumentaires van toen en nu verzameld.

 

2 DOC WIELERDOCU’S
VPRO SPORT DOCUMENTAIRES
ANDERE TIJDEN SPORT
REVIEWS

 

In de categorie reviews bespreek ik  zaken die te maken hebben met de wielersport. Dat kan van alles zijn; van mijn eigen materiaal tot boeken, tijdschriften of beeldmateriaal.

VERHALEN

In de categorie Verhalen kan van alles aan bod komen; zowel fiets als niet-fiets gerelateerde onderwerpen, er is tenslotte meer in het leven dan fietsen alleen..

ZOEK OP ONDERWERP