FIETS VERHALEN TOERFIETSER

Bike Motion 2016 (Project nieuwe racefiets 2017)

By
on
22 oktober 2016

Na weken van wikken en wegen, nog eens kijken op internet en nog maar eens vergelijken tussen de verschillende modellen en merken, was het gisteren eindelijk tijd om de 5 overgebleven kandidaten eens van dichtbij te bekijken. De locatie was de Bike Motion fietsbeurs in Utrecht en samen met nog 5 enthousiaste clubgenoten togen we goedgeluimd met de trein naar de Domstad.
Ondanks dat de herfst deze week in alle hevigheid was losgebroken, had het treinverkeer geen hinder van bladeren op de rails en precies na de geplande 54 minuten reed onze trein het centraal station van Utrecht op en konden wij op weg naar de Jaarbeurs.

20161021_121750

Daar was het, zoals de laatste jaren gebruikelijk, al behoorlijk druk op de beursvloer. Fietsen is hot en dat merk je tijdens dit soort bijeenkomsten.
Na aankomst dronken we eerst even koffie in het ‘Kwaremont Koerse’ café. Dit café werd gelijk tot’ basiskamp’ gebombardeerd zodat we bij uiteenvallen van de groep een centrale ontmoetingsplek hadden.
Dat uiteenvallen gaat eigenlijk razendsnel en voor we het goed en wel doorhadden waren er al 3 duo’s gevormd die op diverse plekken op de beursvloer rondliepen.

Na aankomst dronken we eerst even koffie in het ‘Kwaremont Koerse’ café.
Dit café werd gelijk tot’ basiskamp’ gebombardeerd
zodat we bij uiteenvallen van de groep een centrale ontmoetingsplek hadden.

Vanzelfsprekend ging mijn interesse vooral uit naar de 5 merken die waren overgebleven in mijn zoektocht naar de nieuwe bike; de Ridley, de Canyon, de Giant, de Wilier en de Merckx, maar daarover later meer.
Zoals gebruikelijk zijn er op dit soort beurzen altijd wat noviteiten te zien en één van de opvallendste was, wat mij betreft, de Garmin Varia vision. Dit apparaatje, wat te bevestigen is aan je koersbril, toont je allerlei informatie van je Garmin Edge GPS/fietscomputer op een in-sight display. 20161021_153537Onze vriend Cor W. probeerde hem even uit, maar had niet door dat je het apparaat ook even aan moet zetten voor de complete ervaring. In ieder geval wel een grappige gadget (prijs 399.99, iets minder grappig).
Ook waren er weer merken te zien waarvan ik nog niet eerder gehoord had. Eén daarvan was SWETT Cycles, op de beurs aanwezig met enkele strakke bikes zoals de Swett #04 DePlanck. Een blik op de website van dit merk leerde mij dat SWETT een klein Limburgs merk is, gespecialiseerd in custom made fietsen.

Ook altijd leuk om te doen op de Bike Motion is bekende (oud)wielrenners spotten, gisteren kwam ik in ieder geval tot 3 mannen die ik zelf gezien heb, namelijk Erik Breukink, Hennie Kuiper en Henk Lubberding, maar ook Tom Dumoulin werd gespot.
20161021_163638Na een eerste rondje over de beurs te hebben gekuierd vonden Jan S. en ik het tijd worden om maar eens een Kwaremont te gaan proeven in het basiskamp. Dit bier ontleent z’n naam aan de beroemde Vlaamse helling de Oude Kwaremont, die in de laatste edities van de Ronde van Vlaanderen zo’n bepalende rol speelt. Op de met kasseien bedekte helling is 11% het maximum stijgingspercentage, gelukkig maken ze het met het biertje niet zo straf en blijft het alcoholpercentage beperkt tot 6.6%, maar ook hier geldt; na meerdere beklimmingen voel je ‘m wel in de benen…en in de portemonnee, want per glas mochten we 4,50 euro aftikken. Die glazen waren wel mooi en met detail gemaakt (een voet met een soort kasseien erin geslepen) en ik was zo vrij om mij een van de glazen heimelijk toe te eigenen, onder het mom dat deze al wel in de prijs was mee berekend.

Na een tijdje kwamen ook de andere beursgangers even bijzitten en werden enkelen van ons, onder wie ik, ook nog uitgenodigd om het welbekende spelletje ‘petje op, petje af’ te spelen. Samen met Jan S. en Gerrit L. kwamen we echter niet verder dan de 3e vraag waarna we onverrichterzake terug mochten keren naar onze tafel om de hoon van de overige 3 in ontvangst te nemen.

In het Kwaremont Café kwamen we overigens nog meer Swolland fietsers tegen zoals, Jannes M. en Henk H.
Na het café intermezzo werd het tijd voor de tweede ronde beursvloer en ditmaal hielden we het iets langer uit om als groep bijeen te blijven, maar uiteindelijk hielden we dat niet vol. In deze tweede ronde heb ik alle 5 de modellen van mijn keuze aan een nader onderzoek kunnen blootstellen en mij ervan kunnen overtuigen of bijvoorbeeld de kleur was zoals ik op de diverse websites had gezien ook daadwerkelijk dezelfde kleur bleek. Om een kortverhaal niet onnodig lang te maken, ben ik van de beursvloer afgekomen met nog 2 laatste kandidaten die zijn overgebleven; de Ridley Fenix SL-disc en de Canyon Endurace SF CLX, beiden in de uitvoering met disc en Di2. De komende dagen ga ik van beide modellen de pro’s en contra’s tegen elkaar afzetten en de uiteindelijke beslissing nemen. Dan ook zal ik toelichten waarom de keus zo is uitgevalen.

20161021_131937

De CANYON Endurace CF SLX

 

ridley-fenix-sl-chorus-eps

De RIDLEY Fenix SL, maar dan schijfremmen er bij denken…

Tegen het einde van de middag kwamen we allemaal weer bij elkaar in het basiskamp waar we nog een Kwaremont tot ons namen en een uurtje later besloten we dat we in de buurt van de Jaarbeurs nog een hapje zouden eten. Hans K. wist nog wel een goed restaurant op loopafstand maar helaas was deze al vol op het moment dat wij arriveerden. Het alternatief was een Japans specialiteitenrestaurant een eindje verderop.
Omdat wij niet geheel doorhadden hoe het logistieke systeem in dit restaurant precies werkte duurde het even voor we de gang erin kregen, maar uiteindelijk kregen we allemaal de buik wel rond. Rond 22 uur werd het weer zaak om richting CS te lopen om de trein van 22.20 nog te kunnen halen.
Moe van alle indrukken en biertjes en met een volle maag ploften we snel neer in de coupé, niet doorhebbend dat het een stilte-coupé betrof. Daar werden we echter, op niet zo heel subtiele wijze, door een jonge studente psychologie op gewezen. Zij maande ons tot stilte omdat ze moest studeren en daarom in deze coupé plaats had genomen, vervolgens deed ze haar muziek-oordoppen in en ging een boek lezen. Indruk had ze echter wel gemaakt, want Cor en Ruud zakten al snel in een serene rust toestand.20161021_222700
De terugreis ging al even voorspoedig al de heenreis en om 23.15 uur waren we terug in Zwolle waar onze wegen zich scheidden. Het was een bijzonder geslaagd en gezellig uitje waarbij ik het gezellige met het nuttige kon combineren.
Binnenkort zal ik bekend maken welke fiets mij de komende jaren zal begeleiden tijdens de diverse tochten door binnen-en buitenland, nog even twijfelen en nog een keer bekijken op het w.w.w.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

TOERKOORTS
TOERFIETSER

In de categorie Toerfietser staan verhalen en verslagen van de diverse toertochten en meerdaagse tochten die ik met toerclub Swolland heb gemaakt, als ook verslagen van diverse solo (vakantie) fietstochten die ik alleen heb gereden.

TOERFIETSER

TOERFIETSER VOERT HET PELOTON AAN..

TOERFIETSER FOTOGALERIJ
KOERSNIEUWS

In de categorie Koersnieuws aandacht voor verhalen uit de wereld van de professionals. Over renners en oud-renners, koersen, grote rondes en klassiekers

KOERSNIEUWS
WIELERHISTORIE

In de categorie wielerhistorie gaan we niet alleen terug naar het verre en nabije verleden van het wielrennen, maar komt ook de historie van het materiaal aan bod.

WIELERHISTORIE
UCI WORLD TOUR 2019
WK WIELRENNEN 2019
VIDEO: GCN Epic clims ‘Alpe d’Huez’
Toerkoorts steunt:
Toerclub Swolland
GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE SPORT
NTFU
TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Uit liefde voor de stiel..

TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Literaire wielerverhalen..

ZOEK BERICHTEN OP DATUM
november 2022
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
HADEGRO TWEETS
DOCUMENTAIRES

 

Wielrennen is een sport waarin verhalen legendes worden. Er is onnoemlijk veel over geschreven en er is veel over verteld, ook in documentaire vorm.In deze categorie zijn de mooiste wielerdocumentaires van toen en nu verzameld.

 

2 DOC WIELERDOCU’S
VPRO SPORT DOCUMENTAIRES
ANDERE TIJDEN SPORT
REVIEWS

 

In de categorie reviews bespreek ik  zaken die te maken hebben met de wielersport. Dat kan van alles zijn; van mijn eigen materiaal tot boeken, tijdschriften of beeldmateriaal.

VERHALEN

In de categorie Verhalen kan van alles aan bod komen; zowel fiets als niet-fiets gerelateerde onderwerpen, er is tenslotte meer in het leven dan fietsen alleen..

ZOEK OP ONDERWERP