TOERFIETSER

Rondje Ommen/Junne (ATB)

By
on
10 januari 2016

Het was gezellig, de nieuwjaarsreceptie van TC Swolland op vrijdagavond. De door de ‘Swolladies’ gemoderniseerde bijeenkomst lokte veel leden naar De Vrolijkheid die samen een toost uitbrachten op het nieuwe jaar. Er werd veel gepraat en gelachen, de kilometervreters werden in zonnetje gezet en voor het eerst werden er verkiezingen gehouden voor de beste lekke banden vervanger, de beste routekenner, de grootste fiets-pechvogel en de grootste website klepperaar, al met al een leuk initiatief.
Zo kon het gebeuren dat het al tegen middernacht liep toen de laatste Swollanders bij De Vrolijkheid weggingen, waaronder een aantal heren die de volgende ochtend weer aan de start zouden horen te staan voor een ritje naar Ommen en weer terug.

KOPZEER      
Het kon natuurlijk geen toeval zijn dat ik op zaterdagochtend als eerste weer bij het café arriveerde, ik had mijzelf een beetje in acht genomen tijdens de receptie. Na mij volgde Fred B. Hij wilde geen koffie want had net een aantal aspirines achter de kiezen vanwege een lichte kater in het hoofd. Langzaam maar zeker volgden er nog een mannetje of 7 met Arnold van B. als laatste. Arnold zei niet veel, wat best apart is want Arnold weet normaal zijn mondje wel te roeren, en ook bij hem waren de gevolgen van ’the night before’ zichtbaar aanwezig. Het was natuurlijk te prijzen dat zowel Fred als Arnold onder het motto ‘ ‘savonds een man, ’s morgens een man’ wel gewoon aanwezig waren.
Kopzeer of geen kopzeer, om halftien vertrokken we met z’n negenen voor een waterkoud rondje Ommen over verharde en onverharde wegen.

“Het was natuurlijk te prijzen dat zowel Fred als Arnold onder het motto
‘savonds een man, ’s morgens een man’ wel gewoon aanwezig waren”

Het rondje Ommen zou eigenlijk al een week eerder verreden zijn, maar het slechte weer gooide toen roet in het eten. De afgelopen week hadden de weergoden echter ook niet veel goeds voor ons in petto, wat resulteerde in soms erg natte bospaden. Tot aan Vilsteren hadden we daar echter nog geen last van, dat was hoofdzakelijk verharde, pas bij Vilsteren werden we voor het eerst op de proef gesteld wat de bospaden betrof. Na een kleine 100 meter in het bos moesten we van de route af wijken omdat de plassen op de route te groot, te diep en te talrijk waren. Gelukkig liep er een beter bospad parallel aan de route, al was het ook daar soms ploeteren.
Bij Ommen kozen we opnieuw voor een lang stuk door het bos bij Huis Het Laar om even later uit te komen ter hoogte van het station in Ommen. Dit stuk bos was gelukkig een stuk beter begaanbaar. Vervolgens vervolgden we onze weg richting Besthmen en de bossen in de buurt van de Sahara zandverstuiving. Hier werd het parcours langzaam maar zeker wat veeleisender met een aantal pittige klimmetjes waarbij ik voor het eerst het gevoel kreeg dat de conditie toch nog wat tekort kwam.
Gelukkig was de koffiestop nu niet ver meer weg en na nog wat draaien en keren door de Ommer bossen kwamen we uit bij Café De Nieuwe Brug waar we ons even konden warmen.
Arnold, die de hele weg achter aan het groepje had gereden, had wat problemen met het wegwerken van de appeltaart (ikzelf trouwens ook) maar kreeg toch al weer wat kleur op z’n gezicht en Fred had eigenlijk al weer praat voor twee, althans zo leek het in ieder geval…
Was de appelaart ietwat te machtig, de koffie smaakte in ieder geval prima dus een tweede ‘bakkie’ zakte er ook nog wel in waarna het weer tijd werd om verder te gaan.

KOPSTOOT       
Gelijk uit vertrek na de pauze trokken Gerard N. en Toine P. hun eigen plan om op tijd weer terug in Zwolle te zijn terwijl de rest hier en daar nog wat bospaden opzochten.
Ging het mij voor de pauze allemaal redelijk goed af, erna ging het een stuk moeizamer en vooral op de zuigende bosgrond voelde ik de benen lekker vol lopen. In de bossen ter hoogte van Dalmsholte moesten we nog even een paar keer flink aan de bak op enkele lastige passages. Een daarvan was een lastige afdaling op een smal paadje dat halverwege ook nog enige lenigheid vereiste vanwege een overhangende tak. Gelukkig lukte het iedereen om er zonder kopzorgen onder door te komen, tenminste……iedereen? Nadat de meesten onderaan waren aangekomen duurde het wat lang voor Fred en Ruud W. beneden geraakten. Pas na enige tijd kwamen zij ook ter plekke, waarna bleek dat Fred de overhangende had geprobeerd uit de weg te koppen, en hij had al zo’n koppijn. Gelukkig deed de helm ook hier zijn werk, maar Fred was wel even in de war.
(De beelden van deze ongelukkige actie vindt u in het bijgevoegde filmpje van Ruud).
Na een korte opfris pauze kon Fred normaal verder en onder een strak tempo van Jan S. vlogen we terug naar Zwolle waarbij we zelfs nog een klein en onverwacht buitje op ons hoofd kregen.
Weer terug bij De Vrolijkheid dronken we nog een hersteldrankje in de vorm van bier, warme chocomel of cola (al naar gelang de staat van het lichaam). Fred zag het allemaal nog redelijk helder, Arnold had de ergste kater inmiddels van zich af gefietst, Ruud vond het allemaal wel goed en ik, ik was moe maar ging wel met een voldaan gevoel weer richting huis. Lekker gefietst en eigenlijk al weer uitkijkend naar de volgende tocht.

Hieronder enkele actie beelden van de mannen in het bos, met dank aan Ruud en zijn action cam.

TAGS
RELATED POSTS
2 Comments
 1. Beantwoorden

  Harry T.

  11 januari 2016

  Hallo Hans.

  Weer een leuk verslag en zo te lezen heb ik weer een geweldige zaterdagmorgenrit gemist. De nieuwjaarsreceptie heeft wel diepe sporen nagelaten.
  Het is maar goed dat er tijdens de rit niet geblazen hoefde te worden, anders was onze Fred wel het haasje geweest.
  Heb (vandaag) op de 10e, op gepaste wijze mijn 69e verjaardag gevierd. Op naar de 70 en morgen zonder kater weer aan het werk.

  Gr. Harry

  • Beantwoorden

   Hans de Groot

   11 januari 2016

   Harry, GEFELICITEERD!
   69? Je fietst nog als in je beste jaren, maar misschien zijn die nu pas aangebroken…

LEAVE A COMMENT

TOERKOORTS
TOERFIETSER

In de categorie Toerfietser staan verhalen en verslagen van de diverse toertochten en meerdaagse tochten die ik met toerclub Swolland heb gemaakt, als ook verslagen van diverse solo (vakantie) fietstochten die ik alleen heb gereden.

TOERFIETSER

TOERFIETSER VOERT HET PELOTON AAN..

TOERFIETSER FOTOGALERIJ
KOERSNIEUWS

In de categorie Koersnieuws aandacht voor verhalen uit de wereld van de professionals. Over renners en oud-renners, koersen, grote rondes en klassiekers

KOERSNIEUWS
WIELERHISTORIE

In de categorie wielerhistorie gaan we niet alleen terug naar het verre en nabije verleden van het wielrennen, maar komt ook de historie van het materiaal aan bod.

WIELERHISTORIE
UCI WORLD TOUR 2019
WK WIELRENNEN 2019
VIDEO: GCN Epic clims ‘Alpe d’Huez’
Toerkoorts steunt:
Toerclub Swolland
GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE SPORT
NTFU
TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Uit liefde voor de stiel..

TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Literaire wielerverhalen..

ZOEK BERICHTEN OP DATUM
december 2022
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
HADEGRO TWEETS
DOCUMENTAIRES

 

Wielrennen is een sport waarin verhalen legendes worden. Er is onnoemlijk veel over geschreven en er is veel over verteld, ook in documentaire vorm.In deze categorie zijn de mooiste wielerdocumentaires van toen en nu verzameld.

 

2 DOC WIELERDOCU’S
VPRO SPORT DOCUMENTAIRES
ANDERE TIJDEN SPORT
REVIEWS

 

In de categorie reviews bespreek ik  zaken die te maken hebben met de wielersport. Dat kan van alles zijn; van mijn eigen materiaal tot boeken, tijdschriften of beeldmateriaal.

VERHALEN

In de categorie Verhalen kan van alles aan bod komen; zowel fiets als niet-fiets gerelateerde onderwerpen, er is tenslotte meer in het leven dan fietsen alleen..

ZOEK OP ONDERWERP