KOERSNIEUWS Persoonlijk

Terrorisme en koers…

By
on
24 maart 2016

Het is de dag na de vreselijke aanslagen in Brussel. In Roeselare staat een uitgedund peloton aan de start van de semi-klassieker Dwars door Vlaanderen, de renners zijn allemaal voorzien van een zwarte rouwband om hun arm en voor de start is er een minuut stilte voor de slachtoffers van het zinloze, onbegrijpelijke maar zo langzamerhand normaal wordende geweld dat ditmaal ten uitvoer werd gebracht in de Europese hoofdstad Brussel.
Even was er sprake dat Dwars door Vlaanderen misschien niet door zou gaan als gevolg van die vreselijke aanslagen maar de organisatie besloot, gelukkig, om de wedstrijd gewoon te laten verrijden.
Ik was ook blij dat deze wedstrijd gewoon doorging. Ook al waren er renners en zelfs hele ploegen (Giant Alpecin) die vanwege de sluiting van vliegveld Zaventem niet in op tijd in Roeselare konden geraken en werd het daardoor, in zekere zin, een gedevalueerde koers, toch was het belangrijk dat de wedstrijd doorging. Al was het alleen maar om te tonen dat onze maatschappij zich niet kapot laat maken door een stelletje IS terroristen.
Natuurlijk lukt het deze idioten telkens weer om dood, verderf en vooral angst te zaaien in de westerse wereld, waarna de populisten onder de politici en bevolking de gelegenheid te baat nemen om met hun kortzichtige ideeën de verdeling onder de bevolking alleen nog maar verder aan te wakkeren.

Het belangrijkste voor Europa en de hele westerse wereld is dat er juist nu gezocht wordt naar eenheid om deze gevaarlijke en onvoorspelbare tegenstander het hoofd te bieden en uit te schakelen.
Als in een wielerkoers, waar de verschillende ploegen soms noodgedwongen moeten samenwerken om een groep vluchters te pakken, moeten de verschillende partijen juist nu de handen ineen slaan om het kwaad uit te schakelen. Net als in de koers is samenwerken vaak de weg naar het uiteindelijke succes.
In Dwars door Vlaanderen ontstond, ondanks het uitgedunde en gedevalueerde peloton, toch een boeiende strijd. Alsof alle renners ervan doordrongen waren dat het leven doorgaat en de wedstrijd uiteindelijk gewonnen moet worden. Dat het uiteindelijk een Belg was die won (Jens Debusschere) was, gezien de gebeurtenissen van de dag ervoor, mooi maar verder van ondergeschikt belang.

 

TAGS
RELATED POSTS
3 Comments
 1. Beantwoorden

  Harry

  25 maart 2016

  Hans,

  Met je gezondheid gaat het iets minder, maar de pen schrijft nog steeds mooie woorden. Beide items mooi weergegeven.
  Met de gezondheid komt het ook wel weer goed.

  Sterkte verder en goede Paasdagen.

  Gr. Harry

  • Beantwoorden

   Hans de Groot

   25 maart 2016

   Dank je Harry, ik ga er ook vanuit dat het met de gezondheid uiteindelijk weer goedkomt.
   Jullie ook fijne paasdagen gewenst!

 2. Beantwoorden

  Hans

  25 maart 2016

  Naamgenoot,

  Helemaal eens met je mooie tekst!
  Hoop je snel weer op de fiets te zien.

  Fijne Pasen,
  Hans

LEAVE A COMMENT

TOERKOORTS
TOERFIETSER

In de categorie Toerfietser staan verhalen en verslagen van de diverse toertochten en meerdaagse tochten die ik met toerclub Swolland heb gemaakt, als ook verslagen van diverse solo (vakantie) fietstochten die ik alleen heb gereden.

TOERFIETSER

TOERFIETSER VOERT HET PELOTON AAN..

TOERFIETSER FOTOGALERIJ
KOERSNIEUWS

In de categorie Koersnieuws aandacht voor verhalen uit de wereld van de professionals. Over renners en oud-renners, koersen, grote rondes en klassiekers

KOERSNIEUWS
WIELERHISTORIE

In de categorie wielerhistorie gaan we niet alleen terug naar het verre en nabije verleden van het wielrennen, maar komt ook de historie van het materiaal aan bod.

WIELERHISTORIE
UCI WORLD TOUR 2019
WK WIELRENNEN 2019
VIDEO: GCN Epic clims ‘Alpe d’Huez’
Toerkoorts steunt:
Toerclub Swolland
GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE SPORT
NTFU
TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Uit liefde voor de stiel..

TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Literaire wielerverhalen..

ZOEK BERICHTEN OP DATUM
december 2022
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
HADEGRO TWEETS
DOCUMENTAIRES

 

Wielrennen is een sport waarin verhalen legendes worden. Er is onnoemlijk veel over geschreven en er is veel over verteld, ook in documentaire vorm.In deze categorie zijn de mooiste wielerdocumentaires van toen en nu verzameld.

 

2 DOC WIELERDOCU’S
VPRO SPORT DOCUMENTAIRES
ANDERE TIJDEN SPORT
REVIEWS

 

In de categorie reviews bespreek ik  zaken die te maken hebben met de wielersport. Dat kan van alles zijn; van mijn eigen materiaal tot boeken, tijdschriften of beeldmateriaal.

VERHALEN

In de categorie Verhalen kan van alles aan bod komen; zowel fiets als niet-fiets gerelateerde onderwerpen, er is tenslotte meer in het leven dan fietsen alleen..

ZOEK OP ONDERWERP