TOERFIETSER

Tour d’Utrecht

By
on
3 mei 2016

Domtoren Utrecht

Utrecht, de Domstad. Ik kende het enkel van mijn bezoeken aan de Jaarbeurs en Vredenburg, of als overstappunt als ik eens met de trein onderweg was. Oh en ooit zag ik in Utrecht, in het oude Galgenwaard stadion, mijn cluppie PEC ten koste van ADO Den Haag als eerstedivisionist de finale om de KNVB-beker bereiken. Verder was Utrecht mij totaal onbekend, tot vorig jaar zomer…
Dankzij een in een lokale kroeg ontsproten plan van radiomaker Jeroen Wielaert en zijn kroegmaat Jan Fokkens in 2002 veranderde Utrecht in 2015 voor een paar dagen in het epicentrum van de wielerwereld dankzij de start van het wielerspektakel dat Tour de France heet. Dankzij die Tour de France start leerde ik de plaats Utrecht vorig jaar iets beter kennen. Een week voor de werkelijke start genoot ik samen met een maatje van de fantastische ambiance in het toen al wieler gekke Utrecht. Langs de route van de proloog waren de bomen versierd in de kleuren van de gele trui of de bolletjestrui, een prachtig gezicht. Overal in Utrecht voelde je dat er iets groots stond te gebeuren en zelfs de welbekende Duitse wielerduivel liep in zijn duivelspak rond op de volgepakte Neude. In het aan de Neude gelegen oude postkantoor bezochten we diezelfde avond het ‘Brabants Wielercafé’ met vele nationale en internationale wielergrootheden, bij welke gelegenheid ik en passant een handtekening van mijn held Joop Zoetemelk scoorde; (De krabbel van Joop).
Op die laatste zaterdag in juni 2015 heeft de stad Utrecht mijn hart voor altijd gestolen.

Ondanks dat Tom Dumoulin naast de gele trui greep was het vorig jaar één groot feest in Utrecht en eigenlijk zonde dat het hele wielercircus al na twee dagen weer verdwenen was. Helemaal verdwenen? Nee, een dappere groep mensen besloot dat Utrecht meer te bieden moest hebben op fietsgebied, ook voor de goedwillende toerfietser, jong en oud, snel of langzaam.
Daarom organiseerden zij vorig jaar, een week voor de tourstart, de ‘Toerversie Utrecht’ voor fietstoeristen. De deelnemers konden op die dag over verschillende afstanden over het parcours van het Grand Départ fietsen. Maar liefst 13000 deelnemers, waaronder Joop Zoetemelk, maakten van die gelegenheid gebruik en zorgden voor een fantastische fietsdag.
De omgeving van Utrecht leent zich natuurlijk bij uitstek voor een mooie toertocht op de fiets.

Dit jaar vindt op zondag 3 juli a.s. de 2e editie van de Toerversie plaats onder de nieuwe naam Tour d’ Utrecht en de organisatie hoopt natuurlijk op een even groot succes als in 2015.
Net als vorig jaar vindt de tocht plaats in het openingsweekend van de Tour de France en wordt er o.a. gefietst op hetzelfde parcours als het Grand Départ 2015.
Wielerliefhebbers kunnen kiezen voor een tocht over 35, 75, 110 of 150 km door o.a. het Groene Hart en het geheel wordt omlijst met verschillende wielerevenementen. Zo is het mogelijk om na afloop, op het Jaarbeursplein, gezamenlijk te kijken naar de aankomst van de 2e etappe  van Tour de France 2016 in Cherbourg-Octeville.
De inschrijfkosten voor de verschillende afstanden bedraagt 20 tot 45 euro, hiervoor ontvangt men o.a. een uniek Tour d’ Utrecht 2016 wielershirt en gaat er bovendien een gedeelte naar diverse goede doelen.
Voor alle overige informatie en de routes kijk op de website van de Tour d Utrecht  , ook heeft de organisatie een eigen facebookpagina gewijd aan de toertocht: Tour d’Utrecht Facebook

Enkele weken geleden werd ik benaderd door de organisatie van de Tour d’Utrecht of ik, als wielerblogger, zou willen deelnemen aan de Tour d’Utrecht. Omdat ik momenteel echter door medisch ongemak op non-actief sta heb ik besloten om, in plaats van fysieke deelname, een blog te wijden aan deze mooie toertocht wat mij gelijk een reden gaf om nog eens terug te blikken op de Tourstart van 2015.
Als dank hiervoor heb ik van de organisatie van de Tour d’Utrecht 2 gratis startbewijzen toegezegd gekregen om als prijs te verbinden aan een kleine prijsvraag en let wel deze toegangskaarten zijn inclusief het wielershirt.
Wat moet je hiervoor doen?
Om te kunnen meedingen naar één van de twee de gratis startkaarten inclusief het Tour d’Utrecht wielershirt moet je je aanmelden op Toerkoorts.nl middels het opgeven van je emailadres in het de rechter menubalk, alleen de vaste lezers van Toerkoorts kunnen meedoen aan de prijsvraag.
Op zaterdag 14 mei zal de prijsvraag op Toerkoorts.nl worden geplaatst en de winnaars zullen uiterlijk woensdag 1 juni bericht krijgen.

Hou dus Toerkoorts.nl en de website van de Tour d’Utrecht de komende weken in de gaten maak kans om gratis te kunnen deelnemen aan deze mooie toertocht door Midden-Nederland!

 

 

TAGS
RELATED POSTS
1 Comment
  1. Beantwoorden

    henk

    3 mei 2016

    graag doe ik mee met de prijsvraag!!

LEAVE A COMMENT

TOERKOORTS
TOERFIETSER

In de categorie Toerfietser staan verhalen en verslagen van de diverse toertochten en meerdaagse tochten die ik met toerclub Swolland heb gemaakt, als ook verslagen van diverse solo (vakantie) fietstochten die ik alleen heb gereden.

TOERFIETSER

TOERFIETSER VOERT HET PELOTON AAN..

TOERFIETSER FOTOGALERIJ
KOERSNIEUWS

In de categorie Koersnieuws aandacht voor verhalen uit de wereld van de professionals. Over renners en oud-renners, koersen, grote rondes en klassiekers

KOERSNIEUWS
WIELERHISTORIE

In de categorie wielerhistorie gaan we niet alleen terug naar het verre en nabije verleden van het wielrennen, maar komt ook de historie van het materiaal aan bod.

WIELERHISTORIE
UCI WORLD TOUR 2019
WK WIELRENNEN 2019
VIDEO: GCN Epic clims ‘Alpe d’Huez’
Toerkoorts steunt:
Toerclub Swolland
GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE SPORT
NTFU
TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Uit liefde voor de stiel..

TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Literaire wielerverhalen..

ZOEK BERICHTEN OP DATUM
december 2022
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
HADEGRO TWEETS
DOCUMENTAIRES

 

Wielrennen is een sport waarin verhalen legendes worden. Er is onnoemlijk veel over geschreven en er is veel over verteld, ook in documentaire vorm.In deze categorie zijn de mooiste wielerdocumentaires van toen en nu verzameld.

 

2 DOC WIELERDOCU’S
VPRO SPORT DOCUMENTAIRES
ANDERE TIJDEN SPORT
REVIEWS

 

In de categorie reviews bespreek ik  zaken die te maken hebben met de wielersport. Dat kan van alles zijn; van mijn eigen materiaal tot boeken, tijdschriften of beeldmateriaal.

VERHALEN

In de categorie Verhalen kan van alles aan bod komen; zowel fiets als niet-fiets gerelateerde onderwerpen, er is tenslotte meer in het leven dan fietsen alleen..

ZOEK OP ONDERWERP