By
on
5 maart 2016

Het is een achteloos berichtje op pagina 108 van Teletekst vandaag; “fietsmotortje populair na schandaal”
In het bericht wordt melding gemaakt van het feit dat fietswinkels goede zaken doen sinds de Belgische veldrijdster Femke van de Driessche werd betrapt met mechanische trapondersteuning in haar (reserve)fiets tijdens het WK veldrijden.
De verkoop van fietsen met een dergelijk hulpmiddels is sinds die tijd flink gestegen en dat feit zette mij aan het denken want dit betekent dat niet alleen het professionele wielrennen nooit meer zal zijn als tevoren maar ook de simpele toerfietser zal in het vervolg te maken gaan krijgen met verdachtmakingen omtrent mechanische doping, mocht hij eens een goede dag hebben….

Een voorbeeld; binnen onze toerclub ben ik nou niet meteen de meest begenadigde klimmer. Na een paar beklimmingen in de Limburgse heuvels piept en kraakt mijn lijf vaak als een oude zaagmolen en op elke bereikte top gaan mijn gedachten op reis naar het vlakke polderland in de buurt van mijn woonplaats. Maar stel je nou voor dat ik eens boven mij zelf uit stijg en eens zonder moeite en in het directe spoor van mijn clubgenoten boven kom op diezelfde Limburgse heuvels. Geheid dat er getwijfeld gaat worden aan mijn fiets en hoe leg ik dan uit dat het waarschijnlijk gewoon komt omdat ik nu 4 stents in mijn lijf heb (of dat moet ook als een soort doping worden gezien)?
Tot nu toe waren het alleen de profs die zich allerlei verdachtmakingen moesten doen welgevallen na alle schandalen uit het verleden (sommige heren gaven nog net geen licht). Fabio Cancellara was de eerste prof die, buiten de ‘normale’ doping verdachtmakingen,  ook verdacht werd van mechanische doping toen hij in 2010 Tom Boonen uit het wiel reed op de beklimming van de Kapelmuur. Na het gevalletje Femke van de Driessche zullen nu dus ook de toerfietser zich, terecht of onterecht, moeten verantwoorden voor een goede dag.

nu ik er nog eens wat meer over na ga denken
valt het wel heel erg op dat er zoveel nieuwe racefietsen zijn aangeschaft binnen onze club de laatste tijd…….
het zal toch niet??

Volgens het teletekst bericht worden de fietsen met mechanische traponderseuning vooral gekocht door jongeren met gezondheidsproblemen en (nu komt ie) wielrenners op leeftijd die het tempo van hun fietsmaten niet meer kunnen bijbenen (!?).
Hoe dan ook, het blijft natuurlijk vals spel. Voor jongeren met gezondheidsproblemen was de E-bike of de scooter al uitgevonden en voor wielrenners op leeftijd, de lagere snelheidsgroep binnen de club.

Eigenlijk zou ik me er helemaal niet zo druk over hoeven maken maar toch blijft de geachte wel hangen dat het dus heel goed kan zijn dat er ook nu, binnen onze fietsclub, al mensen zijn die fietsen met mechanische trapondersteuning en nu ik er nog eens wat meer over na ga denken valt het wel heel erg op dat er zoveel nieuwe racefietsen zijn aangeschaft binnen onze club de laatste tijd…….het zal toch niet??

TAGS
RELATED POSTS
7 Comments
 1. Beantwoorden

  Harry

  5 maart 2016

  Hallo Hans.

  Zit wat in. Mijn Kuota (Belgische importeur) was met ondersteuning € 500,00 duurder. Toch maar zonder ondersteuning aangeschaft, want het moet wel eerlijk blijven. Het is helemaal niet erg dat het met de loop der jaren wat minder wordt.
  Afwachten of er inderdaad grote verschillen gaan optreden, oogjes maar goed open houden.

  Gr. Harry

  • Beantwoorden

   Hans de Groot

   5 maart 2016

   We houden ze in de gaten Harry….. 🙂

 2. Beantwoorden

  Ruud

  5 maart 2016

  Hans,

  Ik heb ook een nieuwe fiets, en dan kom je met dit soort verhalen, waar blijf ik nou met mijn snelheid…..

  Grt, Ruud.

  • Beantwoorden

   Hans de Groot

   5 maart 2016

   Ruud, jouw snelheid is van alle tijden. Niet verdacht.

  • Beantwoorden

   henk hofstee

   5 maart 2016

   heb alleen de schijfremmen gezien; volgende keer bekijk ik de fiets beter!!

 3. Beantwoorden

  Jaap

  7 maart 2016

  Hans,
  Het is heus geen schande meer als jij je Wilier of je Avarghon laat ombouwen voor wat extra hulp in het veld of op de heuvels, als je daardoor samen met je kameraden lekker kan fietsen. Het leven is te kort en te kostbaar om op onze leeftijd nog aan de ‘wedstrijdregels’ te houden. Goed dat je je eigen uitdagingen zoekt met bijv. de komende RvN en niet laat opjagen naar die top.

  PS je moet natuurlijk wel (in staat zijn om) al onze uitdagingen vast (te) leggen met je pen…;-))

 4. Beantwoorden

  Tamarah

  9 maart 2016

  Ik vertrouw het niet hoor, al die nieuwe fietsen ;-)! Over nieuwe fietsen gesproken, wanneer kan je die van jou ophalen?

LEAVE A COMMENT

TOERKOORTS
TOERFIETSER

In de categorie Toerfietser staan verhalen en verslagen van de diverse toertochten en meerdaagse tochten die ik met toerclub Swolland heb gemaakt, als ook verslagen van diverse solo (vakantie) fietstochten die ik alleen heb gereden.

TOERFIETSER

TOERFIETSER VOERT HET PELOTON AAN..

TOERFIETSER FOTOGALERIJ
KOERSNIEUWS

In de categorie Koersnieuws aandacht voor verhalen uit de wereld van de professionals. Over renners en oud-renners, koersen, grote rondes en klassiekers

KOERSNIEUWS
WIELERHISTORIE

In de categorie wielerhistorie gaan we niet alleen terug naar het verre en nabije verleden van het wielrennen, maar komt ook de historie van het materiaal aan bod.

WIELERHISTORIE
UCI WORLD TOUR 2019
WK WIELRENNEN 2019
VIDEO: GCN Epic clims ‘Alpe d’Huez’
Toerkoorts steunt:
Toerclub Swolland
GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE SPORT
NTFU
TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Uit liefde voor de stiel..

TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Literaire wielerverhalen..

ZOEK BERICHTEN OP DATUM
december 2022
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
HADEGRO TWEETS
DOCUMENTAIRES

 

Wielrennen is een sport waarin verhalen legendes worden. Er is onnoemlijk veel over geschreven en er is veel over verteld, ook in documentaire vorm.In deze categorie zijn de mooiste wielerdocumentaires van toen en nu verzameld.

 

2 DOC WIELERDOCU’S
VPRO SPORT DOCUMENTAIRES
ANDERE TIJDEN SPORT
REVIEWS

 

In de categorie reviews bespreek ik  zaken die te maken hebben met de wielersport. Dat kan van alles zijn; van mijn eigen materiaal tot boeken, tijdschriften of beeldmateriaal.

VERHALEN

In de categorie Verhalen kan van alles aan bod komen; zowel fiets als niet-fiets gerelateerde onderwerpen, er is tenslotte meer in het leven dan fietsen alleen..

ZOEK OP ONDERWERP