FIETS VERHALEN TOERFIETSER TREKKING & VAKANTIE

Klimmen op Vlieland, het Vuurboetsduin

By
on
11 oktober 2016

Je verwacht het niet op een eiland als Vlieland, een klimmetje van een kleine 500 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 8.1% en een max van bijna 11%. Toch was dat precies wat ik het afgelopen weekend tegenkwam tijdens een verkenning van het eiland op mijn Avaghon.We hadden er al zo’n kleine 20 km over en door de duinen opzitten, toen we via de postweg het enige dorp dat Vlieland rijk is naderden. Net voor Oost- Vlieland gaat er een half verharde weg richting de kleinste vuurtoren van Nederland (28 meter), deze geringe hoogte is het gevolg van het feit dat de vuurtoren is gelegen op de op één na hoogste duin van Nederland, de Vuurboetsduin van 45 meter boven zeeniveau.
vuurboetsduinOm bij die vuurtoren (‘De Rode Kabouter”) te komen moet er dus even stevig geklommen worden. Mijn zusje en zwager, die al eerder op Vlieland waren geweest, hadden mij al gewaarschuwd voor de steilte van de toegangsweg maar toch begon ik de klim in een te zwaar verzet waardoor er al vrij snel verzuring in de benen optrad, gelukkig kon ik tijdig terugschakelen al lag toen het zwaarste gedeelte (de eerste 200 meter) al achter me. Uiteindelijk kwam ik zonder noemenswaardige problemen op de top, zij het wel met een maximale hartslag.

Het was toch een behoorlijk pittig klimmetje om op snelheid te nemen en weer thuis gekomen vond ik het toch interessant om eens te kijken of het Vuurboetsduin wordt genoemd op de site van Heuvelsfietsen.nl, en ja hoor hij stond erbij.
Op de 11e plaats van de ranglijst van heuvels buiten Limburg, nog voor erkende kuitenbijtertjes als de VAM-berg, de Zijpenberg-west en de Holterberg-west kwam ik de Vuurboetsduin tegen.
En zo pak je dan tijdens zo’n weekendje fietsen op een klein en vlak Waddeneiland toch nog een leuke klim mee. Overigens vond mijn oudere en niet zo heel erg getrainde zus dat Vlieland helemaal niet vlak was en zij verafschuwde vol overgave alle Vlielandse ‘bergen’

 

20161008_125556

Vuurtoren De Rode Kabouter op Vlieland (foto Toerkoorts)

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

TOERKOORTS
TOERFIETSER

In de categorie Toerfietser staan verhalen en verslagen van de diverse toertochten en meerdaagse tochten die ik met toerclub Swolland heb gemaakt, als ook verslagen van diverse solo (vakantie) fietstochten die ik alleen heb gereden.

TOERFIETSER

TOERFIETSER VOERT HET PELOTON AAN..

TOERFIETSER FOTOGALERIJ
KOERSNIEUWS

In de categorie Koersnieuws aandacht voor verhalen uit de wereld van de professionals. Over renners en oud-renners, koersen, grote rondes en klassiekers

KOERSNIEUWS
WIELERHISTORIE

In de categorie wielerhistorie gaan we niet alleen terug naar het verre en nabije verleden van het wielrennen, maar komt ook de historie van het materiaal aan bod.

WIELERHISTORIE
UCI WORLD TOUR 2019
WK WIELRENNEN 2019
VIDEO: GCN Epic clims ‘Alpe d’Huez’
Toerkoorts steunt:
Toerclub Swolland
GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE SPORT
NTFU
TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Uit liefde voor de stiel..

TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Literaire wielerverhalen..

ZOEK BERICHTEN OP DATUM
december 2022
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
HADEGRO TWEETS
DOCUMENTAIRES

 

Wielrennen is een sport waarin verhalen legendes worden. Er is onnoemlijk veel over geschreven en er is veel over verteld, ook in documentaire vorm.In deze categorie zijn de mooiste wielerdocumentaires van toen en nu verzameld.

 

2 DOC WIELERDOCU’S
VPRO SPORT DOCUMENTAIRES
ANDERE TIJDEN SPORT
REVIEWS

 

In de categorie reviews bespreek ik  zaken die te maken hebben met de wielersport. Dat kan van alles zijn; van mijn eigen materiaal tot boeken, tijdschriften of beeldmateriaal.

VERHALEN

In de categorie Verhalen kan van alles aan bod komen; zowel fiets als niet-fiets gerelateerde onderwerpen, er is tenslotte meer in het leven dan fietsen alleen..

ZOEK OP ONDERWERP