FIETS VERHALEN REVIEWS

Wat remt beter, velgremmen of schijfremmen?

By
on
25 oktober 2016

Omdat mijn nieuwe racefiets straks uitgerust zal zijn met schijfremmen ben ik best benieuwd wat het nu het grootste verschil is, behalve het optische, tussen velgremmen en schijfremmen.
Om te beginnen heb je met schijfremmen natuurlijk andere wielen nodig die geschikt zijn voor dit type rem. Een voordeel van de wielen voor schijfremmen is dat er geen remvlak op de velg hoeft te worden aangebracht waardoor er minder remslijtage optreedt en fabrikanten kunnen de wielen daardoor ook lichter maken. Het belangrijkste verschil zou hem echter zitten in de remkracht van de schijfremmen.

Het Global Cycling Network zette enige tijd geleden een filmpje op you tube waarin men met twee gelijkwaardige fietsen, een met velgremmen en een met schijfremmen, en berijders met een vergelijkbaar gewicht, onder verschillende omstandigheden remtesten uitvoerde.

1.Droog weer/Goede weg/40 km/h
2.Droog weer/Gravelweg/40 km/h
3.Nat weer/Slecht wegdek/40 km/h
4.Zeer nat weer/Slecht wegdek/40 km/h

De uitkomst was dat er bij test 1 geen verschil in remafstand was waar te nemen. Bij de 2e test was het verschil in remafstand 2 meter (een fietslengte) in het voordeel van de schijfremmen. Dat verschil werd nog groter bij test 3, namelijk 3 meter, terwijl het verschil bij test 4 opliep tot 7 meter.
De conclusie is dus dat schijfremmen bij nat weer aanmerkelijk beter werken dan velgremmen, wat bij een afdaling op een nat wegdek natuurlijk mooi is meegenomen.

 

Zelf heb ik al een keer de voordelen van schijfremmen mogen ondervinden tijdens een regenachtig werk-huis ritje op mijn trekking-bike. Op de route die ik dagelijks 2x afleg kom ik op de terugweg naar huis altijd langs een weggetje waar nooit verkeer van rechts komt, tenminste voor zover ik mij kan herinneren. Tot die vrijdag enige weken geleden toen er plotseling een auto uit dat weggetje kwam, die dus ook nog eens voorrang had. Mijn noodstop was er een met een hart dat klopte in mijn keel…maar ik stond wel gelijk stil en kon, na een verontschuldiging aan de ook geschrokken automobilist mijn weg vervolgen. Wat dat betreft kan ik de uitkomsten van de GCN test van harte onderschrijven.
Straks heb ik dus ook schijfremmen op mijn racefiets. Nu zal ik niet zo heel vaak in nat weer fietsen (ik fiets liever in de zon) en 40 km/h zal ik sowieso niet vaak halen, maar toch geeft de uitkomst van de test mij toch wat extra vertrouwen dat ik met schijfremmen op mijn nieuwe racer een goede keus heb gemaakt.

Hieronder nog even een overzicht van voordelen van de schijfremmen en als ik dan toch een nadeel moet noemen, dat gepiep van de schijven bij nat weer, dat zou wat minder mogen….

 • Afdalen is veiliger.
  Met velgremmen wordt de velg langzaam opgewarmd, de kans op een klapband is daarom vele malen groter. Bij schijfremmen wordt de velg niet warm. De kans op een valpartij is dus kleiner dan bij velgremmen.
 • Wielen kunnen nog lichter gemaakt worden.
  Om met velgremmen te kunnen remmen is een loopvlak op de velg vereist. Bij schijfremmen is dit niet het geval. Fabrikanten van wielen hoeven geen rekening te houden met een vlakke velgrand en kunnen zo een optimaal en lichtgewicht wiel ontwikkelen. Als je goed naar een wiel met schijfremmen kijkt, zie je ook dat de velgrand niet recht is, maar iets schuin loopt. Dat is ook de reden dat de meeste wielset met schijfremmen niet geschikt zijn voor velgremmen (V–brakes).
 • Remmen kost minder kracht, iets waar met name vrouwen voordeel van hebben. Zij hebben over het algemeen kleinere handen en daarmee is de remkracht van schijfremmen beter te doseren.
 • Schijfremmen leveren een grotere remkracht, ook bij nat weer.
 • Schijfremmen zijn minder gevoelig voor vuil.
 • Met schijfremmen ondervind je minder problemen als er een slag in het wiel zit.
TAGS
RELATED POSTS
3 Comments
 1. Beantwoorden

  henk

  26 oktober 2016

  mee eens, mocht ik nog een nieuwe fiets kopen, dan zal het er eentje zijn met schijfremmen.

  • Beantwoorden

   Jan

   27 oktober 2016

   Hallo Hans ik vind dat je een goede keus hebt gemaakt.
   mooie fiets wanneer bestel je hem. gr Jan

   • Beantwoorden

    Hans de Groot

    27 oktober 2016

    Hij is op dit moment nog niet op voorraad. Ik verwacht dat ik hem rond de jaarwisseling ongeveer kan bestellen. Voor het nieuwe seizoen begint heb ik m wel….

LEAVE A COMMENT

TOERKOORTS
TOERFIETSER

In de categorie Toerfietser staan verhalen en verslagen van de diverse toertochten en meerdaagse tochten die ik met toerclub Swolland heb gemaakt, als ook verslagen van diverse solo (vakantie) fietstochten die ik alleen heb gereden.

TOERFIETSER

TOERFIETSER VOERT HET PELOTON AAN..

TOERFIETSER FOTOGALERIJ
KOERSNIEUWS

In de categorie Koersnieuws aandacht voor verhalen uit de wereld van de professionals. Over renners en oud-renners, koersen, grote rondes en klassiekers

KOERSNIEUWS
WIELERHISTORIE

In de categorie wielerhistorie gaan we niet alleen terug naar het verre en nabije verleden van het wielrennen, maar komt ook de historie van het materiaal aan bod.

WIELERHISTORIE
UCI WORLD TOUR 2019
WK WIELRENNEN 2019
VIDEO: GCN Epic clims ‘Alpe d’Huez’
Toerkoorts steunt:
Toerclub Swolland
GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE SPORT
NTFU
TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Uit liefde voor de stiel..

TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Literaire wielerverhalen..

ZOEK BERICHTEN OP DATUM
november 2022
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
HADEGRO TWEETS
DOCUMENTAIRES

 

Wielrennen is een sport waarin verhalen legendes worden. Er is onnoemlijk veel over geschreven en er is veel over verteld, ook in documentaire vorm.In deze categorie zijn de mooiste wielerdocumentaires van toen en nu verzameld.

 

2 DOC WIELERDOCU’S
VPRO SPORT DOCUMENTAIRES
ANDERE TIJDEN SPORT
REVIEWS

 

In de categorie reviews bespreek ik  zaken die te maken hebben met de wielersport. Dat kan van alles zijn; van mijn eigen materiaal tot boeken, tijdschriften of beeldmateriaal.

VERHALEN

In de categorie Verhalen kan van alles aan bod komen; zowel fiets als niet-fiets gerelateerde onderwerpen, er is tenslotte meer in het leven dan fietsen alleen..

ZOEK OP ONDERWERP