TOERFIETSER

Weerribbentocht 2014

By
on
29 september 2014

De Weerribben, Wieden en Rottige Meente behoren tot de fraaiste natuurgebieden van Nederland. Alle drie de gebieden zijn ontstaan ten gevolge van turfwinning, met dien verstande dat de Weerribben en de Wieden zijn ontstaan vanaf de 17e en 18e eeuw terwijl de Rottige Meente (het gebied ten noorden van Ossenzijl) pas in de eerste helft van de 20e eeuw is ontgonnen.

Al sinds jaar en dag heeft toerclub Swolland de Weerribbentocht op de agenda staan en ook dit jaar vond de bijzonder fraaie tocht richting bovengenoemde natuurgebieden weer plaats.
Helaas had toerleider Jaap L. dit jaar een dubbele afspraak gemaakt waardoor hij zelf niet aanwezig kon zijn voor ‘zijn’ tocht, gelukkig wist hij 3 mannen bereid te vinden de verschillende snelheidsgroepen voor te rijden; Henk H. (25 km/h) Frens L. (28 km/h) en Wim H. (>30 km/h).
De weersvooruitzichten waren  bijzonder goed te noemen voor eind september, droog, een beetje zon en weinig wind. Alleen in wat mist in de vroege uurtjes moesten we op de koop toenemen.
Bij de start waren ruim 20 fietsers aanwezig voor de tocht van tussen de 110 en 120 km, waarbij (zoals verwacht) de meesten kozen voor de 28 km/h groep.
Nadat gelegenheidstoerleider Henk H. een welkomstwoord had gesproken konden we op pad. Bij het vertrek bleek dat Wim H. slechts één vriend mee kreeg voor de snelle groep, alleen Cor W. durfde het aan om Wim te volgen. Ikzelf sloot aan bij de 28 groep onder leiding van Frens.

Na vertrek ging de route via de Vechtbrug, een stukje Vechtdijk in noordelijke richting. Bij de oversteek van de provinciale weg tussen Hasselt en de Lichtmis liet Frens zien dat het regelen van het verkeer de politie in het bloed zit, met de fiets dwars over de weg en met opgestoken arm zorgde Frens ervoor dat wij vrije overtocht hadden!
Terwijl op sommige plekken de mist ons zicht nog behoorlijk beperkte, fietsten we lekker door richting Zwartsluis en vervolgens via Heetveld door richting Vollenhove. Hier kwam ik toch weer langs weggetjes die ik nog niet kende.
Jaap L. had al aangegeven dat de route van de Weerribbentocht dit jaar anders was dan wij gewend waren, qua landschappelijke schoonheid is e route in ieder geval zeker niet minder door geworden.
Voorbij Vollenhove ging de route het dijkje langs het Vollenhovermeer op en als er dan toch enige kritiek op de route van Jaap mocht zijn dan, was het wel de hoeveelheid schapen-en koeienmest die wij op dit pad onder de smalle bandjes moesten verwerken. Volgens Ruud W. had Jaap dit op de vrijdag wel even kunnen schoonvegen….

Voorbij Blokzijl, bij Baarlo, verliet Hennie H. (de mede voorrijder van dienst) de groep omdat hij op tijd thuis moest zijn. Hennie werd bedankt voor bewezen diensten en opgevolgd door Jan S. als voorrijder naast Frens.
Zo toerden wij met een lekker gangetje verder richting het noordelijkste puntje van de route. Bij Ossenzijl fietsen we de Rottige Meente binnen op weg naar de koffie bij Paviljoen Driewegsluis.
Net voordat we het bruggetje richting het Paviljoen op fietsten werden plots gepasseerd door Wim en zijn enige vriend Cor, die natuurlijk wel graag als eersten wilden aankomen bij het rustpunt.
De koffie en appeltaart smaakten prima en het was goed toeven op het ruime terras tussen de Linde en de Helomavaart. Zelfs Cor zag het allemaal nog helder en blijmoedig in!

Het enige ongemak tijdens de koffiepauze waren de wespen die zich net als wij aangetrokken voelden door de heerlijke appeltaart…
Terwijl wij de koffie al op hadden en ons langzaam aan weer opmaakten voor vertrek kwam ook Henk H. met zijn gevolg aan bij het Paviljoen. Ook zij zagen er allen nog fris en monter uit wat, gezien de fraaie weersomstandigheden, ook niet verwonderlijk was natuurlijk.
Wij lieten de mannen in alle rust genieten van hun welverdiende appeltaart en stapten met nieuwe energie weer op de fiets.

Even was er onduidelijkheid over de te volgen richting maar uiteindelijk fietsen we gegroepeerd weer richting Ossenzijl, waar we nu het nationaalpark Weerribben-Wieden  in fietsten. Onder een zonnetje, met een prettige snelheid, is het heerlijk fietsen langs het water en de landerijen van dit stukje Nederland.
Al snel zagen we aan de einder twee mannen fietsen waarvan één in Swolland tenue en, naderbij gekomen, bleek het om Wim en Cor te gaan die zich vrijwillig lieten opslokken door het 28 km/h peloton. Waarschijnlijk misten zij toch de gezelligheid van al die Swolland vrienden en wilden ook zij nog wat van de fraaie omgeving zien i.p.v. er met hoge snelheid aan voorbij te razen….Hoe dan ook, ze werden gastvrij opgenomen in de groep.
Via Wetering Oost en west en langs het Giethoornse meer  fietsten we door richting Giethoorn maar voor we daar aankwamen werden we nog even opgeschrikt door een spaakbreuk bij Toon O.
We waren er even sp(r)akeloos van…

Na het korte oponthoud gingen we in vrij rechte lijn verder richting De Blauwe Hand om vervolgens af te buigen en tussen de Beulaker-en Belterwiede door weer richting Zwartsluis te koersen.
Even verderop bij Hasselt verliet een groot gedeelte de groep om via Stadshagen terug te keren naar Zwolle terwijl de rest de route vervolgde en via de Gennerdijk en de Vechtbrug weer terug te keren bij De Vrolijkheid waar onder het genot van een hersteldrankje nog even werd nagepraat.
Ook Frens, die 117 km op kop had gefietst, schoof aan voor een drankje en je zou denken dat hij na al dat kopwerk niet zoveel noten meer op zijn zang zou hebben, maar niets bleek minder waar en al na één hersteldrankje ging Frens al weer op pad om zijn zangkunsten te vertonen bij het Groot Zwols Mannenkoor…
Met z’n vieren bleven we tenslotte over en genoten nog even, in het zonnetje, na van de mooie tocht.

TAGS
RELATED POSTS
3 Comments
 1. Beantwoorden

  Anoniem

  29 september 2014

  mooi verslag Hans

 2. Beantwoorden

  stradavier

  30 september 2014

  Hans,

  het was zoals we gewend zijn van jou weer een mooi verslag EN bovendien met een prachtige foto. Ben benieuwd waar je die gemaakt hebt. En ja , mijn excuses voor al die schapen- en koeienstront. Zal de dieren volgend jaar erop aanspreken…..
  Jaap L

 3. Beantwoorden

  Hans de Groot

  1 oktober 2014

  Hallo Jaap,
  De foto komt van het world wide web…….als je fietst heb je helaas geen tijd om zelf zulke mooie foto's te maken 🙁

LEAVE A COMMENT

TOERKOORTS
TOERFIETSER

In de categorie Toerfietser staan verhalen en verslagen van de diverse toertochten en meerdaagse tochten die ik met toerclub Swolland heb gemaakt, als ook verslagen van diverse solo (vakantie) fietstochten die ik alleen heb gereden.

TOERFIETSER

TOERFIETSER VOERT HET PELOTON AAN..

TOERFIETSER FOTOGALERIJ
KOERSNIEUWS

In de categorie Koersnieuws aandacht voor verhalen uit de wereld van de professionals. Over renners en oud-renners, koersen, grote rondes en klassiekers

KOERSNIEUWS
WIELERHISTORIE

In de categorie wielerhistorie gaan we niet alleen terug naar het verre en nabije verleden van het wielrennen, maar komt ook de historie van het materiaal aan bod.

WIELERHISTORIE
UCI WORLD TOUR 2019
WK WIELRENNEN 2019
VIDEO: GCN Epic clims ‘Alpe d’Huez’
Toerkoorts steunt:
Toerclub Swolland
GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE SPORT
NTFU
TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Uit liefde voor de stiel..

TOERFIETSER IS GEABONNEERD OP:

Literaire wielerverhalen..

ZOEK BERICHTEN OP DATUM
december 2022
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
HADEGRO TWEETS
DOCUMENTAIRES

 

Wielrennen is een sport waarin verhalen legendes worden. Er is onnoemlijk veel over geschreven en er is veel over verteld, ook in documentaire vorm.In deze categorie zijn de mooiste wielerdocumentaires van toen en nu verzameld.

 

2 DOC WIELERDOCU’S
VPRO SPORT DOCUMENTAIRES
ANDERE TIJDEN SPORT
REVIEWS

 

In de categorie reviews bespreek ik  zaken die te maken hebben met de wielersport. Dat kan van alles zijn; van mijn eigen materiaal tot boeken, tijdschriften of beeldmateriaal.

VERHALEN

In de categorie Verhalen kan van alles aan bod komen; zowel fiets als niet-fiets gerelateerde onderwerpen, er is tenslotte meer in het leven dan fietsen alleen..

ZOEK OP ONDERWERP